ANNONS

Hopp frodas trots sank säsong

Maj-Britt Ekebro är mycket nöjd över årets björnbär. Det blir bara att plocka, ingen sylt.
Maj-Britt Ekebro är mycket nöjd över årets björnbär. Det blir bara att plocka, ingen sylt.
dsfds
dsfds
Här är Urban Larssons tre odlingsfavoriter: Färskpotatis, hallon och bondbönor.
dsfds
dsg
dsg
Alla är överens om att rotsakerna har tagit stryk i år. Trots mycket väta hyllas ändå livet på lotten när söderorts kolonister summerar säsongen.
ANNONS

Knölarna i jorden har haft det svårt. Det har helt enkelt varit för vått och sankt för dem efter allt regn.

– De är små och det är inte så många potatisar man tar upp, säger Maj-Britt Ekebro på Fågelsångens trädgårdsförening i Liljeholmen.

Den fuktiga tillvaron i marken har även gjort det svårt för morötter och rödbetor. Med jordiga fingrar visar Maj – Britt Ekebro några blygsamma exemplar.

En skral säsong till trots verkar modfälldhet vara en bristvara bland söderorts kolonister. Maj-Britt ”möblerar om” i sitt gröna rum för att ha ny och bättre ordning bland grödorna inför nästa säsong. Och där finns glädjeämnen att ta vara på.

– Varför vet jag inte men vi har inte haft så mycket mördarsniglar i år. Och björnbären är nog lite sena men de är jättefina. Man kan ju göra sylt och sånt på dem, men vi plockar dem och äter rätt av, säger hon.

Några tunnelbanelinjer och någon tvärbanesträckning österut i söderort resoneras det likartat. Bland broccoli, vitkål, potatis höga gulblommiga stjälkar som ruvar på jordärtskockor i Skarpnäcks fritidsträdgårdar finner vi Seve Nilsson.

– Man är van att få 20 potatisar per planta när man tar upp men så har det verkligen inte varit. Samtidigt är säsongerna olika, när det blir mindre av det ena kan det bli mer av det andra, säger han.

Tankegångar som finns bland flera av kolonisterna vi talar med. En blöt sommar med lång och varm sluttamp har glesat ut bland många rotsaker medan något försenade bärbuskar däremot burit frukt.

Några lotter bort påtar Katrin Holmberg. Hon skriver under på det mesta som gäller en vattnig sank kolonisäsong och dess konsekvenser. Men finner ändå mest ljuspunkter i grönskan. Årets triumf visar hon upp med stolthet, majskolvarna.

ANNONS

– Det har blivit några stycken som jag har både kokat och grillat, säger hon.

Pumporna kunde däremot ha vuxit till sig mer. De hon har motsvarar ungefär en krocketboll. Mer sol hade behövts grunnar hon mellan spadtagen då hon vänder jord inför nästa säsong. Men Katrin Holmberg ångrar ingenting.

– Det är mycket jobb. Att bara vara ute på ett så här meningsfullt sätt är bra rekreation när man bor i lägenhet, säger hon.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.