ANNONS

Hopp om backhopp i Enskede

Kan tävlingen genomföras i Enskede den 13 februari så blir det långt ifrån första gången det backhoppas i Hemskogen i Enskede gård. Här är bilder från en ungdomstävling år 1960.  Foto: Herbert Lindgren (gäller alla de gamla bilderna).
Kan tävlingen genomföras i Enskede den 13 februari så blir det långt ifrån första gången det backhoppas i Hemskogen i Enskede gård. Här är bilder från en ungdomstävling år 1960. Foto: Herbert Lindgren (gäller alla de gamla bilderna).
Pietro Nilsson.  Arkivfoto: Stefan Källstigen
Pietro Nilsson. Arkivfoto: Stefan Källstigen
Backen i Enskede prepareras inför tävling, 1960
Backen i Enskede prepareras inför tävling, 1960
Den stora hoppbacken vid Enskede gård revs 1996, men den lilla finns kvar. Och nästa lördag, den 13 februari, blir det tävling i backen – om bara snön räcker. Mitt har grävt i historiska arkiv för att komma i stämning.
ANNONS

– Beslut tas en eller ett par dagar före. Vi hoppas kunna vara i Enskede, men går det inte så flyttas tävlingen till Sollentuna.

Det säger Farstabon Åke ”Flying” Persson från Skutt, klubben för backhopparveteraner, som arrangerar tävlingen.

– Vi tycker inte att vi hoppar utan vi tar ett litet skutt, säger Åke Persson och skrattar apropå klubbens namn.

Han var länge aktiv i IFK Enskedes backhoppningssektion.

– Jag brukade ta ledigt jul- och sportlov och ordna hoppning i backen för barn och unga. Men de sista hoppen varje säsong gjorde jag alltid själv.

När den stora backen (28-meters) revs 1996 minskade aktiviteten och snart lades sektionen ner.

I dag finns, utöver veteranerna i Skutt, bara en klubb i Stockholm. Det är Sollentuna backhopparklubb, som håller till i ”Sollenkollen”, Väsjöbacken. Den är å andra sidan riktigt aktiv och faktiskt Sveriges just nu största backhopparklubb för unga.

I tävlingen den 13 februari ställs gubbarna i Skutt mot ungtupparna i Sollentuna BHK.

– Det är ett handikappsystem så alla kan tävla mot alla. För två år sedan vann en 9-åring och i fjol var segraren 62 år, säger Åke Persson.

ANNONS

Backen i Enskede som ännu är i bruk, om än sällan, tillåter hopp på 18–19 meter.

– Det går att hoppa ännu lite längre, men då landar man där backen börjar plana ut och då är det risk att man slår sig, säger Åke Persson.

Vaktmästaren på Enskede IP har lovat att köra isskrap till backen, men det är ändå osäkert om snön kommer att räcka till.

– Barnen från skolan intill åker på rumpan i backen så det blir en rejäl iskana där. Därför är det svårt att få snön att ligga kvar. Så det behövs ganska mycket snö, säger Åke Persson.

Blir tävlingen av i Enskede så kommer Skutt och Sollentuna BHK att jobba med backen på förmiddagen så att tävlingen kan starta vid klockan 13.

– Vi kommer att få handskotta en hel del snö upp i backen, säger Pietro Nilsson, ordförande i Sollentuna BHK.

Han lovar också att nyfikna ska kunna prova på backhoppning, i alla fall om de har med egen utrustning, så som slalomskidor.

– Annars får folk komma och prova hos oss i Sollentuna. Där åker vi på plast så man kan testa på sommaren också, säger han.

50-årige Pietro Nilsson tänker ställa upp i tävlingen, oavsett om den går i Enskede eller i Sollentuna. Drygt 20 år äldre Farstabon Åke ”Flying” Persson står däremot över.

– Jag lade av för fem år sedan. Då hade jag hoppat i 59 år och började få ont i knäna, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.