Hoppade från fönster för att undkomma brand

12 personer fördes till sjukhus efter branden i Bromma.
12 personer fördes till sjukhus efter branden i Bromma.
Brand i Bromma. Smash and grab på Östermalm. I Bredäng har flockar av råttor invaderat centrum.
Och på Värmdö blir äldre utan julbord på självaste julafton.
Här är morgonkollen.

12 till sjukhus efter brand

Fortfarande pågår släckningsarbetet efter den häftiga villabrand i Bromma, Ålsten som utbröt sent i går kväll.

– Vi håller fortfarande på med eftersläckning, säger Kersti Drysén, Storstockholms räddningscentral.

Larmet kom till räddningstjänsten 22.38 igår och förloppet var häftigt. Enligt Storstockholms räddningscentral var det på vinden som branden startade. Någon eller några personer hoppade ut genom fönstret för att klara sig undan lågorna.

12 personer, både barn och vuxna fördes till sjukhus i ambulans.

– Det är olika dignitet på det hela, de har hoppat från fönster under branden, så det är både rökskador och benbrott, säger Tony Frank, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral till radio P4.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. En tekniskt undersökning ska inledas såfort släckningsarbetet är färdigt.

Smash grab i klädbutik

Tidigt i morse, strax före fem, rammade en bil en klädbutik Östermalm, Linnégatan.  Gärningsmännen tog sig in i butiken, stal varor och avvek sedan från platsen i en annan bil som är kvar på platsen.

Polisen har inlett en utredning och konstaterar att den kvarlämnade bilen var stulen.

– Bilar som lämnas efter ett smash and grab är nästan alltid stulna, säger Pontus Sandulf, vakthavande befäl kommunikationscentralen.

Råttor invaderar Bredäng centrum

Bredäng centrum har invaderats av råttor. Sent på kvällarna kommer gnagarna fram, i små och stora flockar. ”Det är galet många”, säger stadens skadedjurssomordnare Tommy Tuvunger som uppmanar människor att sluta mata fåglar. Brödet blir liggande, och är smaskens även för råttor.

Äldre i Värmdö får inget julbord på julafton

I flera år har boende och deras anhöriga kunnat äta julbord på julafton på Gustavsgården. Men i år är julbordet flyttat – till fredagen.
– De äldre får inte ens jullunch på julafton, säger Irene Bierfeldt, volontär som nu bland annat själv köpt juldukar för att förgylla julafton för de äldre på Gurtavsgården.

– Jag jobbar ju inte på julafton egentligen, jag har ju min egen familj, men jag bara måste nu för att det ska bli lite trevligt här. De äldre får inte ens en jullunch annars, säger hon.

Sol och vind

Det blir klart till halvklart väder i dag idag och runt noll grader. Vindarna kan tidvis vara friska, enligt SMHI.