ANNONS

Hoppade ner för att rädda mannen

Mats Mårtensson, 17, kastade sig osjälviskt ut över spåret för att rädda en man som låg på rälsen.
Mats Mårtensson, 17, kastade sig osjälviskt ut över spåret för att rädda en man som låg på rälsen.
Mannen låg hjälplös på spåret vid Globens tunnelbana – samtidigt som ett tåg var på väg in.

Mats Mårtensson, 17, tvekade ändå inte att hoppa ner.

– Jag tänkte att jag hellre försöker hjälpa ­honom än att titta på, ­säger han.
ANNONS

Dramat ägde rum på tisdagen för ett par veckor sedan.

Mats Mårtensson och en kompis var på väg hem från skolan då de såg att något inte stod rätt till på perrongen. De såg en folkmassa som vinkade och försökte stoppa ett inkommande tåg. På spåret låg en man.

Mats hoppade instinktivt ner på spåret för att hjälpa mannen.

– Det var en ren reflex. Jag hann inte tänka förrän efteråt.

Tåget hann stanna bara några meter framför mannen, och Mats kunde sedan tillsammans med två andra personer hjälpa mannen upp.

– Han var väldigt skärrad och hade ont i ryggen. Han var mellan 50 och 60 år, tror jag. Trafikledningen tog hand om honom, så jag vet inte riktigt vad som hände sedan, säger Mats Mårtensson.

Enligt Christian Hoffmann, presskontakt vid SL, är det svårt att säga på vilket sätt det är bäst att agera om man ser en sådan här olycka.

Han rekommenderar dock inte att i första hand hoppa ner på ­spåret.

– Den här killen har reagerat snabbt och han visade prov på ett väldigt stort mod och civil­kurage, men man utsätter ju sig för en stor fara när man hoppar ner på ­spåret. Det man alltid kan göra är att uppmärksamma spärrvakten på situationen, säger han.

ANNONS

Efter den dramatiska händelsen var Mats ­chockad, men säger att han trots allt skulle göra om ­samma sak igen.

– Jag har många gånger sett att folk bara står och tittar på när det händer något. Hellre att jag ­försöker hjälpa till än att jag bara står där. Hade tåget inte hunnit stanna tänkte jag att jag skulle kasta mig åt sidan.

SL bekräftar dramatiken på ­Globens tunnelbanestation.

– Föraren anropade att en ­person befann sig på spåret. ­Tåget hann stanna ungefär tio ­meter framför personen tack vare att personer på perrongen har gjort föraren uppmärksam, säger ­Jesper Petterson vid SL:s presstjänst.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, och jag ångrar inte att jag försökte hjälpa honom. Jag är mest glad att han lever och att allt gick bra, säger Mats ­Mårtensson.