ANNONS

Sös VD: Jag hoppas de inte säger upp sig

VD vid Södersjukhuset, Mikael Runsiö, hoppas finna en lösning för sjuksköterskorna.
VD vid Södersjukhuset, Mikael Runsiö, hoppas finna en lösning för sjuksköterskorna.
Mikael Runsiö, Södersjukhusets VD, hoppas och tror att man ska finna en lösning för sköterskorna som hotar att säga upp sig.
ANNONS

Sjuksköterskorna vid Sachsskas barnakut och barnavdelningar rasar över det nya avtalet som reglerar deras scheman och ersättningar för arbete på obekväm arbetstid.

Men landstinget menar att avtalet är en förbättring för det stora flertalet.

Mikael Runsiö, VD Södersjukhuset, säger till Mitt i att han har förståelse för att förändringar av scheman och inkomster väcker starka känslor och reaktioner.

– Men jag hoppas att de inte säger upp sig utan att vi kan hitta en lösning.

Ingen besparing

De flesta sjuksköterskor i landstinget vinner på den nya modellen, menar han, och syftet är också att skapa scheman som är hälsosamma. Poängsystemet som många avdelningar på Sös arbetar efter innebär en risk att man jobbar för mycket, enligt Runsiö.

– Vi sparar inga pengar på det nya avtalet. Men omfördelningen får konsekvenser för en del.

Det nya avtalet ger ökat utrymme för ”medarbetare att besluta om kompensation för kvälls- och helgarbete ska kompenseras i tid, pensionsavsättning eller lön” och ”bättre förutsättningar för att ge medarbetarna tid för återhämtning” skriver landstinget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Effekter utreds

Samtal pågår nu mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet inför att avtalet ska införas nästa år.

– Vi ser nu över de effekter som avtalet kan få för en del enskilda medarbetare. Därefter får vi överväga om det finns anledning till att vidta åtgärder och att genomföra förändringen stegvis, säger Pernilla Glad, HR-direktör vid landstinget i pressmeddelandet.

ANNONS