Hoppas på Romney i USA-valet

Ingemar Nyman är stavspresident och medlem i Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan som den kallas.
Ingemar Nyman är stavspresident och medlem i Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, eller mormonkyrkan som den kallas.
Jesus-porträtt i kyrkans barnrum.
Jesus-porträtt i kyrkans barnrum.
Nästa vecka är det presidentval i USA. Republikanen Mitt Romney, som är mormon, gör valet extra intressant för en grupp Täbybor.

– Jag hoppas att han vinner, säger Ingemar Nyman som delar tro med kandidaten.

I Täby finns ungefär 300 mormoner. Kyrkan heter egentligen Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, och en av medlemmarna är Ingemar Nyman.

– Vi är en lekmannakyrka och leds av medlemmar som arbetar ideellt, säger Ingemar Nyman som är så kallad stavspresident för en stor del av Stockholms län.

Till vardags jobbar han på Svenska golfförbundet. Den här dagen har han dock vigt lunchrasten åt att visa upp kyrkan i Roslags-­Näsby för Lokaltidningen Mitt i.

I stort påminner lokalerna om vilken kyrka som helst. Det finns ett kapell med bänkar och en ­orgel, och väggarna pryds med olika religiösa motiv.

Mamma, pappa och barn är ­rörelsens grundbult. Samkönade äktenskap är till exempel inget som ryms inom ramarna för kyrkans familjeprogram. Ingemar Nyman hävdar dock att homosexuella är välkomna som medlemmar.

Mormonrörelsen har länge varit kontroversiell i frågor om familjebildning och äktenskap. Mång­gifte, polygami och enorma barna­skaror hör till kopplingar som många gör. Och det handlar inte enbart om falska rykten.

– Det fanns tidigare och det finns utbrytargrupper i södra Utah i USA som ägnar sig åt månggifte. Men de är inte medlemmar i vår kyrka. Vi säger absolut nej till månggifte.

Det stora samtalsämnet bland kyrkans medlemmar i Täby just nu är det amerikanska presidentvalet. Republikanernas kandidat Mitt Romney är mormon och i nästa vecka kan det bli han som får flytta in i Vita huset i Washington i januari.

– Jag hoppas han vinner. En person som lever med de rätta värderingarna i botten har en nyckel för välgång. Det handlar om att leva moraliskt rätt, hjälpa varandra och uppfostra till kärlek och omtanke.

Hur visar det sig i politisk handling?

– Jag har inte satt mig in i hans program men jag hoppas att han kommer att försöka jämna ut klyftorna mellan olika grupper i samhället.

Peter Åkerbäck är doktor i religionshistoria på Stockholms universitet. Enligt honom har mormonrörelsen genomgått stora förändringar sedan den föddes i början på 1800-talet.

– I dag är rörelsen mindre kontroversiell och mer anpassad till resten av samhället. Det är inte så mycket som skiljer dem från andra konservativa kristna.

Att tala om mormonerna som en enda rörelse är dock svårt, menar Peter Åkerbäck.

– Precis som alla religiösa rörelser har de utvecklats i flera olika grenar. Några av dem har en ­fundamentalistisk syn som även innefattar till exempel månggifte.

Opinionsundersökningar i USA tyder på att det blir ett mycket jämnt val mellan Mitt Romney och sittande president Barack Obama.

Valet hålls den 6 november.

Fakta

Mormonerna

Finns i Sverige sedan 1850.

9 000 svenska medlemmar och över 13 miljoner i världen.

I Sverige finns 45 församlingar och 39 egna kyrkobyggnader.

I Täby finns 300 medlemmar.

Källa: Jesu Kristi kyrka