Helena hoppas på trendbrott i kyrkovalet

Kyrkoherde
Helena Forsberg, kyrkoherde Tyresö.
På söndag är det kyrkoval. Kyrkoherden Helena Forsberg i Tyresö vill nu uppmana medlemmar att gå och rösta, även om man inte är aktiv i församlingen.
– Det spelar jättestor roll för hur Svenska kyrkan ska skötas.

Nästan 5,5 miljoner svernskar är medlemmar i Svenska kyrkan. Ändå röstade bara knappt 13 procent i förra kyrkovalet. I Tyresö var valdeltagandet ännu lägre – under 11 procent.

Du kan påverka

Kyrkovalet har länge setts som det bortglömda valet. Helena Forsberg tror att många medlemmar som struntar i att rösta gör det för att de inte tror det spelar någon roll.

Varför är det få som röstar, tror du?

– Jag tror att många litar på att de som är engagerade sköter kyrkans arbete. Att många har svårt att se hur man kan påverka, att det inte spelar någon roll, säger Helena Forsberg.

Varför är det viktigt att rösta i kyrkovalet?

– För att det spelar en jättestor roll. Eftersom Svenska kyrkan bygger på samma system som staten, så måste man rösta för att den demokratiska kyrkan ska fungera. Annars urholkas demokratin.

Hoppas på bättre valdeltagande

På samma sätt som staten eller kommunen beslutar om budgeten, gör kyrkofullmäktige det i Tyresö. Det är de politiskt valda som tar beslut om vilken inriktning kyrkan ska ha och vad pengarna ska användas till.

I år hoppas Helena Forsberg på ett bättre valdetagande än 2013 när det var kyrkoval sist. De har bland annat satsat på utökad möjlighet att förtidsrösta.

– Vi ser redan att fler har förtidsröstat än förra valet, så nu hoppas vi på ett trendbrott, säger Helena Forsberg.

För att få rösta i kyrkovalet behöver du vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och ha fyllt 16 år. I Tyresö kommun kan man lämna sin röst i Bollmoradalens kyrka, Trollbäckens kyrka eller i församlingshemmet vid Tyresö kyrka.

Vilken röstlokal du ska gå till står på ditt röstkort.

Fakta

Så gick det förra kyrkovalet i Tyresö

Resultat kyrkofullmäktige Tyresö församling

Arbetarepartiet – Socialdemokraterna: 42,13% (15 mandat)

Borgerligt alternativ: 24,11% (8 mandat)

Framtidens kyrka i Tyresö Församling: 26,99% (10 mandat)

Sverigedemokraterna: 6,77% (2 mandat)

Antal röster

Valdeltagande 2013: 10,9%

Röstberättigade 2013: 23 630

Så många röstade: 2 542

Källa: Svenska kyrkan