Hoppet om en vinter i backen har tänts

Förra året var det snö när Joakim Lönn från Sollentuna ­slalomklubb tränade i Väsjöbacken.
Förra året var det snö när Joakim Lönn från Sollentuna ­slalomklubb tränade i Väsjöbacken.
Det ovanligt milda vädret skapar problem för alla vintersportare. Men efter helgens kyla hoppas många att snön äntligen är här för att stanna.

– Blir det bara kallt så kör vi, säger Olle Carlsson på Väsjöbacken.

Lokaltidningen Mitt i berättade strax före jul att påskliljor börjat dyka upp i Rote­bro. Den milda vintern är ett gissel för alla som älskar skridskor, skidor och andra vintersporter.

För Olle Carlsson, som driver Väsjöbacken, innebär vädret att skidanläggningen inte kan öppna som planerat.

– Vi sitter bara och väntar på kylan. Förra året öppnade vi den 20 december. Trettonhelgen hade vi planerat att köra skidskola, men det fick vi ställa in, säger han.

För att hela anläggningen ska kunna öppna krävs det minusgrader i minst tio dygn. Det är först då som snökanonerna kan producera tillräckligt med puder för alla backarna.

– Nu prioriterar vi familje­backen på baksidan för att skidskolan ska kunna köra i gång helgen 25–26 januari, säger Olle Carlsson.

Några som däremot inte har snökanoner utan är helt beroende av vädrets makter är Attunda orienteringsklubb som varje år sköter om skidspåret i Bisslinge. Toni D’Angelo ingår i klubb­ens spårpatrull.

– Det behöver komma en och en halv till två decimeter snö för att vi ska kunna dra skidspår, eftersom snön pressas ihop måste det komma hyfsat mycket, säger han.

Klubben hoppas därför att kommunen ska ge dem tillstånd att använda snökanoner och konstsnö i framtiden.

– Tyvärr går den processen lite långsamt och har pågått i tre år. Men vi hoppas kunna hitta en temporär lösning inför nästa vinter, säger Toni D’Angelo.

I vallentuna skridskoförening är man optimistisk. Klubben arrangerar Krogrännet den 2 februari.

– Nu när vädret ska slå om ser det lovande ut. På tre dygn får vi 10–15 centimeter fin kärnis, säger tävlingschef Ulf Carnby.

Loppet körs förhoppningsvis för 15 året i rad.

– Naturens rår vi inte på. Men till helgen tror jag att det blir full fart på isarna, säger Ulf Carnby.