Hoppet tänt för ­Haidars korvkiosk

Efter ett år av oro börjar Haidar Unsal se ljust på Korvmackens framtid igen. ”Men jag väntar med att fira till beslutet klubbas igenom.”
Efter ett år av oro börjar Haidar Unsal se ljust på Korvmackens framtid igen. ”Men jag väntar med att fira till beslutet klubbas igenom.”
Korvkiosker i Bromma hotades av nedläggning för att deras tillfälliga bygglov inte gick att förlänga.

Nu ska gatuköken räddas.

För Haidar Unsal som driver Korvmacken i Alvik betyder beskedet allt.

Hadiar Unsals kiosk har över 200 kunder varje dag. Tunnbrödsrullen är en storsäljare.

– Det är hemlagat mos i den, och folk uppskattar sådant. Vi har kunder som reser hela vägen från Hässelby för att käka här, säger han.

Kiosken ligger centralt i Alvik. Tunnelbana, buss, tvärbana och alla kontor gör att det passerar tusentals människor varje dag. Men under det senaste året har tillvaron här präglats av oro. I maj klubbades en ny lag igenom som gjorde att kiosk­ägarna inte kan förlänga sina tillfälliga bygglov. Haidars kiosk som legat i Alvik sedan 1986, och ett 70-tal andra gatu­kök i Stockholm, hotades då av nedläggning.

Nu säger stadsbyggnadskontoret att de ska rädda några av kioskerna. Två av dem ligger i Bromma och ägarna till Brommagrillen i Riksby och Haidar Unsal i Alvik kan dra en lättnadens suck.

– Det går inte att beskriva vad det här betyder för oss, säger Haidar när Lokaltidningen Mitt i förmedlar den glada nyheten.

Haidar berättar också att varje gång någon frågat om hur det går med bygglovet har det känts som något stuckit en kniv i hjärtat.

– Jag har inte mina pengar spridda över stan, utan jag har investerat allt i den här kiosken. Den försörjer min egen och mina del­ägares familjer.

På sitt sammanträde i veckan startar Stockholms stadsbyggnadsnämnd detaljplanearbete för att kioskerna i Bromma ska kunna stå kvar. Brommagrillen i Riksby anses vara viktig för dem som vistas i området och i Alvik bildar kiosken en naturlig övergång mellan parken och torget enligt stadsbyggnadskontoret. Men man lovar inte att kiosken får ligga kvar på exakt samma plats.

– Men det blir någonstans i närheten, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Hon tror att de flesta uppskattar kioskerna och deras generösa öppettider. När man jobbat sent, eller är på väg hem från krogen erbjuder de också en trygghet.

– Försvinner de blir det ju öde – och det är det sista vi vill.

Haidar Unsal säger att det bådar gott, men att han inte vågar vara glad förrän beslutet klubbas igenom på riktigt.

– Och helst vill vi ligga kvar på samma plats. Läget betyder otroligt mycket.

Andra serveringar som stadsbyggnadskontoret tagit under sina vingars skydd är en kiosk på Liljeholmstorget, en på Gullmarsplan och restaurangen Nyfiken gul i Eriks­dalslunden på Södermalm.

Det går inte att beskriva vad det här betyder för oss.Haidar Unsal