ANNONS

Hoppsan, Bredäng blev visst Mälarhöjden

Rebeckagatan är en helt ny gata, kantad av 14 radhus, alldeles vid Sätrareservatet.
Rebeckagatan är en helt ny gata, kantad av 14 radhus, alldeles vid Sätrareservatet.
De nybyggda hyresradhusen på Rebeckagatan ligger i Bredäng – men Stockholmshem har marknadsfört dem som radhus i Mälarhöjden. Det har orsakat viss förvirring.
ANNONS

Rebeckagatan är en alldeles ny gata, i korsningen mellan Mälarhöjdsvägen och Ålgrytevägen. Här är 14 nya radhus på väg att bli klara. ”Rebeckorna” kallas de – femrummare med egen uteplats och närhet till Mälaren, Sätrabadet och en Mälarhöjdens friluftsteater.

Stockholmshem lyfter förstås fram de fina omgivningarna på sin webbsida, men skriver också att Rebeckagatan ligger i Mälarhöjden, som tillhör stadsdelen Hägersten-Liljeholmen.

Det stämmer inte. Gatan ligger i Bredäng, i Skärholmens stadsdel. Något som några snabba kollar, hos stadsmätningskontoret, Skärholmens stadsdelsförvaltning och Lantmäterimyndigheten, bekräftar.

– Gatan ligger väldigt nära gränsen, men i Bredäng, säger kartingenjören Anne Lindell vid Lantmäterimyndigheten.

Att så är fallet har dock inte alla som ska flytta in förstått. En av dem har skickat ett uppbragt brev där han undrar varför han ska få Skärholmen som postadress. Det är ju till Hägersten han ska flytta, skriver mannen, som tagit del av det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshems uppgifter.

De nybyggda radhusen på Rebeckagatan, sedda från Ålgrytevägen.    Foto: Märta Lefvert

Mannen bekymrar sig bland annat för att han nu inte kommer att få hem information om Hägersten-Liljeholmens stadsdel, och funderar på om försäkringar kan bli dyrare om man har postadress Skärholmen.

Misstanken väcks förstås att Stockholmshem velat dra fördel av det mer välbärgade Mälarhöjden i sin marknadsföring. Det är dock inget man vill vidgå – eller ens prata om. I ett mejl till Mitt i bifogar pressavdelningen i stället ett dokument från stadsmätningsavdelningen 2015, där en tjänsteman felaktigt uppgett Mälarhöjden som stadsdel.

ANNONS

I Stockholmshems eget genomförandebeslut, från december 2015, står det dock att Rebeckorna ligger i Bredäng. Det visar att bolaget – självklart – visste var man byggde.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.