Hornbergs strand får riktig döner-restaurang

Krögare och skådis - Mahmut Suvakci lever sin dröm.
Krögare och skådis - Mahmut Suvakci lever sin dröm.
Trött på att behöva åka till Berlin för riktig döner? På onsdag öppnar krogprofilen Mahmut Suvakci döner-restaurangen Çok på Hornsbergs strand.
– Jag kallar det fine fast food, säger Mahmut Suvakci.

Kebaben är totalt missförstådd i Sverige tycker Mahmut Suvakci. Fryst köttfärs blandad med potatismjöl är inte kebab för honom.

– Kebab är ett familjenamn för massa olika rätter. Det vi gör är döner som är med i familjen kebab, förklarar Mahmut Suvakci.

– Vi tar färskt kött från lamm och kalv, skivar det i lövtunna bitar och pressar ihop det. Sedan ska det snurra, för döner betyder just snurra.

Stämmer det att du plockat in en kock direkt från Turkiet?

– Ja, nu är han här. Han är en riktig döner-specialist som livnär sig på att göra döner i Turkiet men jag övertalade honom att komma hit.

Vad har turkisk mat generellt för rykte i Sverige idag, tycker du?

– Det finns inte särskilt mycket att välja på. Det finns några kolgrillar men traditionell turkisk mat, som är ett av världens största kök, det finns det få av.

Du driver redan Lily’s burger på Hornsbergs strand, vad tycker du om området?

– Om du har ett av Stockholms vackraste ställen där solen går ner, då hänger folk där. Alla känner ett lugn vid vattnet.


Läs mer: Hornsbergs strand populärast i stan


Vid sidan av att vara krögare har du också gjort många filmroller, senast i filmen Måste gitt. Hur hinner du med allt?

– Ibland får jag trolla såklart. Men jag gör två saker som jag älskar och där man aldrig blir färdigutbildad. Även om jag har mycket att göra så kommer jag aldrig att sluta med något av det. Jag lever min dröm, säger Mahmut Suvakci.

Läs mer: Hornsbergs strand blir sommargågata

Följ Mitt i Kungsholmen på Facebook och få fler lokala nyheter!