ANNONS

Hornsbergsbor hoppas på mer lugn: ”Stökigare än någonsin”

David Cramér, bor i Hornsberg strand
David Cramér i maj 2019, då han och andra Hornsbergsbor skrivit ett medborgarförslag med åtgärder för att göra området lugnare.
Fylleri, nedskräpning, olaglig trafik och dånande musik. Stöket längs strandpromenaden frestar Hornsbergsbornas tålamod hårt.
David Cramér, som engagerat sig i området, är glad över de åtgärder staden nu sätter in.
- De kommer att hjälpa delvis, säger han.
ANNONS

I sommar ökar Stockholms stad städningen, sätter upp fler farthinder och fler trafikhinder vid Hornsbergs strand. Syftet är att stoppa den olagliga biltrafiken och få ner antalet felparkerade bilar.

Bra, tycker Hornsbergsbon David Cramér som engagerat sig i att få mer lugn i området.

– Det finns en större förståelse nu och en vilja från staden att komma till rätta med problemen. Det här kommer att hjälpa delvis, säger han.

Nya åtgärder ska minska stöket vid Hornsberg

Ännu stökigare i år

David Cramér har bott i området i fyra år och upplevt stöket varje sommar –bland annat nedskräpning, olaglig biltrafik och bullriga och snabba vattenskotrar. När värmeböljan slog till härom veckan eskalerade situationen snabbt.

– I år har stöket fått helt nya dimensioner. Det är mycket fler besökare och mycket mer störningar som rena fyllefester med nedskräpning och hög musik, säger han.

Läsarreaktioner

”Ofattbart mycket folk vid Hornsbergs Strand”

Läget i Hornsberg väcker många känslor. Såhär skriver några av läsarna om stöket.

Vad är problemet med ordningsvakter? Varför ska det alltid finnas byråkratiska hinder mot att gå människors önskan till mötes? Är inte samhället till för oss, eller är det tvärtom?”

”Tycker att vi tar våra solstolar och sätter oss där gågata-skyltarna står, då tar dom sig inte in och dom som bor och ska till sitt garage eller port, tror vi ser vilka dom är. Testa för någon vecka sen att stå helt orubblig vid Texas L., förarna och passagerarna pekade finger men fick åka iväg. Seger för stunden. ”

”Tycker att det är ok med vattenskoter, men kanske inte just i kanalen och nära badställen.
Men man kan ju faktiskt inte förbjuda allt!

Märkligt att man väljer att öka städningen som slukar skattemedel ist f att tillsätta ordningsvakter som sannolikt skulle bidra till minskad nedskräpning och därmed minskade städkostnader samt inte minst ökad trygghet – så varför detta motstånd hos politikerna mot ordningsvakter?!?”

Ofattbart mycket folk på Hornsbergs Strand. Ingen fysisk distansering.”

”Söndagen bjöd på störningar i form av fartdårarna, skränig musik, nerskräpning. Detta beteende fortsatte till över 03-tiden på natten, jag ryter åt dessa Varelser att vara tysta, fungerar hos somliga, hos andra inte. Svårt att komma fram till Polisen, långa telefonköer. Även om en del ”Yrkeskriminella” dragit till Tanto så räcker nog de kriminella Förortsgängen till för att underhålla stora delar av Stockholm.”

”Ambulanser, och folk som skall till jobbet får börja dagen med att släpa bort elsparkkeksaker.”

Källa: Facebook

Skrev medborgarförslag

För drygt ett år sedan samlade David Cramér ihop sina grannar för att göra något åt situationen. De skrev ett medborgarförslag till Kungsholmens stadsdelsnämnd. I det önskade de sig bland annat fler och större sopstationer längs strandpromenaden,  fler avstängda vägar, lägre hastighetsgräns på sjön för att lugna ner vattenskotertrafiken och att ett större område för bad skulle avbojas mellan kajen och piren.

– Man kan inte helt bocka av något av de förslag vi gav. Men jag tycker i alla fall att vi har fått bra respons. Vi har haft många och bra kontakter under året, med både Rasmus Jonlund på stadsdelsnämnden, trafikkontoret, polisen och med trygghetsborgarrådet Erik Slottner som arbetat för att vi ska få kommunala ordningsvakter vid Hornsbergs strand.

Inga ordningsvakter

Hittills har det inte blivit några ordningsvakter. Som Mitt i tidigare har berättat har Polismyndighetens rättsavdelning motiverat avslaget med att ”problemen som beskrivs är polisiära angelägenheter som inte kan hanteras av ordningsvakter”.

– Polisen har fått en bättre förståelse för problemen och är här mycket mer i år än tidigare och det är bra. Men de kan ju inte vara här hela tiden, så ordningsvakter vore definitivt bra, säger David Cramér.

När du flyttade till Hornsbergs strand, anade du då att du skulle ägna så mycket tid åt att arbeta med ordningsfrågor?

– Nej, verkligen inte. Men man får inte hänga upp sig på det. Allt är inte svart eller vitt. Det är ett jättefint område och det är trots allt inte stökigt alla dagar på sommaren. Mycket av folklivet är bara härligt och jag trivs väldigt bra, säger David Cramér.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.