Hornsbergs kaj är nya rivieran

Hornsbergs strand lockar solbadare från hela stan, trots att det egentligen är förbjudet att bada från bryggorna.
Hornsbergs strand lockar solbadare från hela stan, trots att det egentligen är förbjudet att bada från bryggorna.
Hornsbergs strand lockar solbadare från hela stan som vill åt ”utlandskänslan”.

Att det egentligen råder badförbud längs hela strandpromenaden verkar ingen känna till.

Ryktet om solbryggorna och kajen vid Hornsbergs strand har spridit sig över staden. Varma dagar ligger folk packade som sillar och lapar sol på trädäcken. Kompisarna Diana Guelletmot och Emelie Björkman har åkt från Östermalm och Enskede för att sola och bada.

– Jag fick tips av en kompis om att det skulle vara värsta utlandskänslan här, något utöver det vanliga. Det är också skönt att det inte är så mycket barnfamiljer här, säger Diana Guelletmot.

Egentligen råder det badförbud längs hela strandpromenaden. Något som de flesta verkar totalt ovetandes om när de glatt hoppar ner i vattnet.

Men bryggorna är inte byggda för bad och stegarna ner från bryggorna är inte gjorda för att ta sig upp och ner i vattnet vid dopp, utan är räddningsstegar.

– Jag håller med om att utformningen inte är riktigt optimal, man kan lätt ta dem för badstegar, säger Magnus Björkman, gatu- och parkingenjör på Kungsholmen.

Han berättar att de provar en ny typ av räddningsstege på Lilla Essingen, som mer ser ut som en stege just för räddning.

– De är markerade med texten räddningsstege.

Anledningen till badförbudet är att vattnet är farled där båtar och vattenskotrar kör. Vid Stockholms godkända offentliga badplatser finns alltid en avgränsning mellan de badande och båtlivet i form av ett tydligt markerat bojband.

Stadsdelsförvaltningen har satt upp skyltar om badförbudet ett antal gånger, men skyltarna rivs ner och försvinner lika snabbt som de kommit upp.

– Nu sätter vi inte upp fler skyltar för den här badsäsongen, som snart är slut. Det är ingen fara att hoppa i vattnet, bara man ser upp för vattenskotrar. Det går inte att hindra folk från att bada den här sommaren, men man kan bli bötfälld, säger Magnus Björkman.

Han hade inte kunnat föreställa sig att Hornsbergs strand skulle bli ett så ”hett” badställe.

– Att de boende i närheten skulle komma kunde man tänka sig, men inte att det skulle komma folk från hela stan. En anledning kan vara att det är kvällssol, det är inte så många solplatser som har det.

Tanken är att det ska anläggas ett officiellt bad vid Hornsbergs strand i framtiden.

– Vi tar vattenprover för att se hur badvattnet är. Man måste ta prover i två år innan det kan bli ett officellt bad, säger Magnus Björkman.