Hornsbergsbo vill förbjuda skotrarna

Att en kvinna blev påkörd av en vattenskoter i Bromma har gjort Kungsholmsbor oroliga för att något liknande ska hända i stan.

Den 2 juni i Bromma blev en kvinna påkörd av en vattenskoter. Kvinnans tillstånd var kritiskt, men hon vaknade i förra veckan.

En invånare vid Hornsbergs strand har kontaktat Kungsholmens stadsdelsförvaltning och bett om restriktioner för vattenskotrar.

”Hej, vi bor på Hornsbergs strand. Föreslår att köra skoter på vattnet ska förbjudas här på området. I går blev vi vittne till många skräckshower här på stranden. Vi är säkra att så småningom kan en olycka ske även här”, skriver denne.

Polisen har tidigare varnat för buskörningar och pekat ut just Karlbergskanalen och Hornsbergs strand som problemområden.

Rättsläget för vattenskotrar är dock oklart sedan 2010 då en dom från Europadomstolen slog fast att Sveriges vattenskoterförordning inte uppfyllde kraven. Det har inneburit att sjöpolisen slutat rapportera brott mot vattenskoterförordningen och att de får fortsätta köra vid Kungsholmen.

– Vi är bekymrade över läget med vattenskotrarna. Det krävs inget körkort, det finns inga registreringsnummer, det finns inte ens en åldersgräns. I dag är det inget som hindrar en 13-åring från att köra en vattenskoter som går i 60 knop, säger Fredrik Josefsson, förundersökningsledare vid sjöpolisen.

I dag är det inget som hindrar en 13-åring att köra en vattenskoter som går i 60 knop.