Hornstulls bibliotek bjöd högerextrema till debatt

Debatten hette ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket – eller?"
Debatten hette ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket – eller?"
Biblioteket i Hornstull ordnade panelsamtal – och bjöd in högerextrema. Beslutet väcker nu kritik.

Kvällen 22 november bjöd biblioteket in till ett öppet samtal om demokratins förutsättningar.

Kort innan programmet insjuknade en paneldeltagare, Jonas De Geer, som har bakgrund i nazistiska Svenskarnas parti. De Geer tipsade då om att ersätta honom med Patrik Forsén, som skulle finnas på plats i publiken.

Något som Dagens Nyheter uppmärksammat.

Hann inte göra bakgrundskontroll

Biblioteket hade inte tid att göra en bakgrundskontroll av Patrik Forsén, som är en av frontfigurerna för den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

Det är naturligtvis olyckligt att detta inte hanns med”, skriver stadsbiblioteket på sin hemsida.

Biblioteket kritiseras nu för att ha bjudit in högerextrema paneldeltagare.

– Stockholms bibliotek måste vara trygga platser för alla invånare och staden ska inte upplåta plats eller utrymme åt nazistiska organisationer eller åsikter, säger Sissela Nordling Blanco, gruppledare Fi Stockholm i ett pressmeddelande. 

Bibblan försvarar sig

Biblioteket kontrar med att de valde att bjuda in en person med högerextrema kopplingar, eftersom samtalets tema var demokratin och hoten mot den.

”Skälet är att var och en som vill lyssna själv ska få kunna lyssna, analysera och bedöma”, skriver biblioteket på sin hemsida.

Det som biblioteket hade velat gjort annorlunda är att ha presenterat paneldeltagarnas bakgrund mer utförligt. Dessutom medger man att det gick för snabbt när beslutet fattades att plocka upp Patrik Forsén på scen som ersättare för Jonas De Geer.

Gränsen går vid lagbrott

Gränsen för vilka som får stå på scen går formellt vid om medverkande bryter mot svensk lag, skriver biblioteket på hemsidan.

”Brott som uppvigling, hets mot folkgrupp eller annat får inte begås i vår verksamhet. Detta samtal handlade inte om anständighet i åsikter, utan om att synliggöra hot mot demokratin”.

Fakta

Panel var inbjuden till samtal

Samtal Hornstull arrangeras av biblioteket för att lyfta viktiga samhällsfrågor.

Programmet på Hornstulls bibliotek den 22 november handlade om demokratins förutsättningar, debatten hette ”1 § .All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Eller?”.

Till detta hade en panel med deltagare av olika åsikter och bakgrund bjudits in: Jonas De Geer, poeten Aase Berg och idéhistorikern Per Johansson. Samtalet leddes av dramatikern och debattören Stina Oscarsson.

Källa: Stadsbiblioteket