Hos Okonskis finns bara polskt

Bogdan Waluszczyk handlar hos Mariusz Okonski och hans döttrar Natalia och Angelica.Foto: åsa sommarström
Bogdan Waluszczyk handlar hos Mariusz Okonski och hans döttrar Natalia och Angelica.Foto: åsa sommarström
Angelica och Natalia Okonska med pappa Mariusz Okonski.
Angelica och Natalia Okonska med pappa Mariusz Okonski.
Använd gärna kryddig polsk korv i soppan.
Använd gärna kryddig polsk korv i soppan.
Nyföretagandet i Täby har ökat nio år i rad.

Familjen Okonski slog i somras upp portarna till sin polska delikatessbutik i Hägernäs.

Polska korvar, polska bakelser, polsk choklad, ja till och med polskt vatten står på hyllorna i den undanskymda lokalen i Hägernäs centrum. Det som en gång var lite murrigt, tomt och svårtillgängligt är numera vitt, rent och fräscht.

Sedan den polska delikatessbutiken tog över en lokal i Hägernäs centrum är den sig inte lik.

Den nya mataffären har blivit en snackis i det lite sömniga centrumet i området kring Hägernäs.

Butiken ligger dock i linje med utvecklingen, för Täby är en av de kommuner i landet där flest företag startas och antalet ökar ständigt.

– Under nio år i rad har det skett en ökning i nyföretagandet just i Täby, berättar Jörgen Ström, rådgivare och verksamhetsansvarig för Täby Danderyd Vallentuna nyföretagarcentrum som ger kostnadsfri rådgivning till den som vill starta nytt.

Till 90 procent är det tjänsteföretag medan handeln står för 10 procent av de nya företagen.

– Men matbutiker är ovanliga. Inom handeln rör det sig mest om nätbutiker, konstaterar Jörgen.

Delikatessbutiken i Hägernäs öppnade i somras.

– Det var faktiskt på midsommarafton, berättar Natalia, en av familjens två döttrar.

Då löpte de flesta polsk korv.

– Den tog snabbt slut, berättar pappa Mauriusz. Vi hade inte räknat med att folk skulle grilla så mycket. Men det var ju en jättevarm sommar.

Den här fredagen är det helg­rusch. Många laddar upp. Familjen Nilsson-Waluszczyk från Viggbyholm hör till stamkunderna.

– Vi brukar köpa ostar, mjölkprodukter, korv, och skinka. Och grädde också, den har en annan smak än den svenska, säger mamma Monika Nilsson.

Hon bodde i Polen tills hon var tio år och hann få smak för det polska. Hennes man Bogdan och barnen Olivia och Elvira gillar också polskt. De brukar besöka affären tillsammans på fredagarna.

– Polsk korv är köttigare och smörgåspålägget smakar mer.

Bakom disken finns flera bakelser. Natalias favorit är Karpatka.

– Den är gjord på smörkräm och är döpt efter efter Karpaterna, bergen i södra Polen. När den gräddas bildas små toppar som liknar berg.

Men att åka till Polen blir det inte mycket tid för längre.

– Vi måste hålla öppet året runt om det ska fungera, säger Mauriusz.

Flera olika sorters bakelser bakom glaset.

Fakta

Bigos – polsk surkålsgryta

Här är familjens recept på nationalrätten Bigos, deras älsklingsrätt.