ANNONS

Det höstas för konsten i Danderyd

Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Danderyds konstrunda.
Karin Nordvaller och Jenny Grant arrangerar Danderyds konstrunda.
I september kommer konst att ta plats i hela Danderyd. 70-talet konstnärer ställer ut under den tredje upplagan av Danderyds konstrunda.
ANNONS

Konst i Danderyd är hetare än någonsin. I alla fall om antal deltagande konstnärer under konstrundan får avgöra. I år ställer ett 70-tal personer ut sina alster vilket är ett rekord. Det är inte bara konstnärer som deltar utan även amatörer som vill visa sin konst.

Mångsysslaren Karin Nordvaller startade upp denna konsthändelse 2013 och har arrangerat den två gånger tidigare. Förra gången tillsammans med sin konstnärsvän, Jenny Grant.

– Nu är vi etablerade och det finns så många duktiga konstnärer i vår kommun. Detta är tredje gången som vi arrangerar konstrundan som vi håller vartannat år, säger Karin Nordvaller.

Konst i alla åldrar

Det finns en stor bredd i både form, erfarenhet och ålder av utställarna. Konstnärerna som ställer ut är alltifrån 16 till 94 år och verken består av både tavlor, skulpturer och smycken. Ingen jury bedömer vad som ska ställas ut, det är helt upp till respektive konstnär.

– Vi vill inspirera till kreativitet och önskar att fler öppnade upp sina skåp och tog fram saker att skapa konst med. En önskan är att vi fick mer kreativ inriktning i skolorna, säger Jenny Grant.

Jenny Grant och Karin Nordvaller ställer själva ut sina verk. Foto: Jens Kassnert

Samlingsutställning i Elverket

Konstrundan går av stapeln den första helgen i september. Den gemensamma samlingsutställningen äger rum på Elverket i Djursholm där alla konstnärer ställer ut varsitt verk. I stort sett allt som ställs ut under konstrundan är till salu.

– Varje deltagare ställer ut ett verk var på Elverket som ska vara representativt för vad  konstnären ställer ut. Sedan tar besökarna sig runt till de olika utställningsplatserna. Det kan vara i någons ateljé, hemma hos någon eller i en lokal de har hyrt, säger Karin Nordvaller.

ANNONS

”Det finns inga rätt eller fel”

Mod och kreativitet hör enligt Jenny ihop. Ett kreativt arbete utvecklas genom misslyckanden och då krävs en viss typ av mod för att våga misslyckas.

– Hela livet går ut på att vara kreativ och våga att misslyckas. Konst är komplext, det jag tycker är vackert gillar inte någon annan och tvärtom. Här finns något för alla och det finns inga rätt eller fel, säger Jenny Grant.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.