ANNONS

Mys in hösten i parken – må bättre på köpet

Parker i Bromma ska rustas
Mitt i guidar dig till de vackraste parkerna i höst.
Blir du på bra humör av en höstpromenad? Ny forskning visar att det inte bara är vackert att strosa bland sprakande färger. Det gör också under för hälsan.
ANNONS

Att naturen är en välgörare för människor är känt sedan länge. Nu visar ny forskning att parker är extra viktiga för att minska stressen hos stadsbor. En 20 minuter lång promenad i en park gör oss lugnare. Luktar det dessutom natur i parken så är det extra bra.

– Kanske spelar lukten större roll än vi tror. Och det är väldigt sällan stadsplanering handlar om lukt, säger Marcus Hedblom, forskare på SLU till vetenskapsradion.

Det finns alltså all anledning att bege sig ut och njuta av höstens färger och dofter – och vi vet var de bästa parkerna för ändamålet finns.

Kungliga parker i Bromma

Höstskog.

En promenad i parken minskar stressen hos stadsbor, enligt  forskning.

Parkerna i Bromma bjuder på ett fyrverkeri av färger i kungliga miljöer. Bege dig till parken vid Åkeshovs slott eller Ljunglöfska slottet i Blackeberg. När godset med den tillhörande parken hade sina glansdagar i slutet av 1800-talet krävdes en personalstyrka på 20 personer för att sköta om den. Idag är det en skön tillflyktsort med en utsikt över Mälaren som är svårslagen till och med för Brommabor med sjötomt.

Solursparken – en oas mitt i stadsmiljön

Solursparken. Foto: Sofia Ekström.

I slutet av augusti avslutades arbetet med upprustningen av Solursparken i Vällingby, som nu åter är öppen för allmänheten. Mitt bland höghusen finns denna oas som bjuder på ett naturens skådespel under hösten. Här kan du ta med en varm choklad och en bok och stänga ute stadens brus.

ANNONS

Höstmys bland lindar i Solna

Lindar Ulriksdals slottspark.

Lindar vid Ulriksdals slottspark.

Den givna pärlan i Solna är Hagaparken men missa heller inte den maffiga lindallén i Ulriksdals slottspark. Vandra bland nedfallna löv och njut av färgexplosionen mot den klarblåa himlen. Kan du inte få nog av höstmyset? Då är den årliga höstmarknaden i slutet av oktober något för dig.

1, 3 hektar park i Sumpan

Marabouparken i Sundbyberg. Foto: Mitt i.

När det kommer till vackra höstfärger är det få träd som slår lönnen. De orangea och stundtals röda höstlöven går att torka och rama in och även att göra smycken av för den som känner sig kreativ. För den som hellre nöjer sig med en enkel selfie finns plats för alla. I den 1,3 hektar stora Marabouparken i Sundbyberg kan du dessutom gå på konstrunda bland de många skulpturerna.

Aktivera stegräknaren i Järva

Vy över Akalla-Järva.

Höstvy över Akalla-Järva.

Du behöver inte ägna dig åt discogolf för att njuta av parken i Järva i höst. Här går träden i gult, orange, rött och blodrött. Aktivera träningsappen och ta en promenad på de välklippta gräsmattorna. Dagsdosen på 10 000 steg utlovas enkelt.