ANNONS

På höstlovskurs i skrivandets värld

Under tre dagar under höstlovet har ett tiotal ungdomar gått en skrivarkurs på Dieselverkstaden, under ledning av författaren Malin Isaksson (längst fram).
Under tre dagar under höstlovet har ett tiotal ungdomar gått en skrivarkurs på Dieselverkstaden, under ledning av författaren Malin Isaksson (längst fram).
Skrivarkursen avslutades med så kallad textbombning, deltagarna skrev kortare texter på lappar som de placerade ut i offentliga miljöer.
Skrivarkursen avslutades med så kallad textbombning, deltagarna skrev kortare texter på lappar som de placerade ut i offentliga miljöer.
De började med uppvärmning. Sedan gick de ut och tjuvlyssnade. De avslutade med textbombning.
Under tre dagar under höstlovet har ett tiotal ungdomar gått skrivarkurs.
Kursen blev lyckad, tycker författaren och kursledaren Malin Isaksson:
– Ja, det blev små kortnoveller i jag-form.
ANNONS

Ett tiotal ungdomar i åldrarna 14 till 15 år gick skrivarkursen som anordnades under höstlovet på Dieselverkstaden.

Likt idrottare började deltagarna med att värma upp, i det här fallet med att värma upp hjärnan, med att skriva en kort text eller ett enda enstaka ord.

Därefter drogs tempot upp, ungdomarna fick vad Malin Isaksson, författare och kursledare, kallar flödesskriva, de fick skriva ord för ord, mening för mening, bara att pennan hela tiden var i rörelse, och att deltagaren hela tiden skrev.

– På det sättet kommer fantasin i gång, säger Malin Isaksson.

Just den här uppvärmningsövningen är en övning som en deltagare eller överhuvudtaget den som skriver, max orkar utföra en eller ett par minuter, sedan blir det för jobbigt, påpekar Malin Isaksson.

Orden och meningarna som de höstlovslediga ungdomarna formulerat tog de sedan med sig till nästa moment, som var att gå ut ut och tjuvlyssna på folk.

– Det blev lite längre texter där ungdomarna tog med sig papper och penna och letade reda på någon som de tyckte såg spännande ut och skrev ned en beskrivning på den personens yttre, säger Malin Isaksson.

Skrivövningen byggdes vidare, deltagarna fick förutom att beskriva persons yttre även fantisera ihop en berättelse om var personen kom från, och vart personen var på väg.

Resultatet blev lyckat, tycker Malin Isaksson:

ANNONS

– Ja, det blev små kortnoveller i jag-form.

Kursen avslutades med textbombning, deltagarna fick åter ge sig ut, den här gången för att gömma lappar med texter de formulerat, på olika platser i Dieselverkstaden, ett moment Malin Isaksson kallar just textbombning.

– Det är ungdomarnas texter som folk kan ta del av i offentliga rummet, säger Malin Iskasson.

För den som vill skriva själv har Malin Isaksson några råd:

– Man ska läsa skönlitteratur, skriva själv och försöka förstås vad som ger en själv inspiration.

Det kan kanske handla om just sådant som att tjuvlyssna, eller något annat, som att titta på fotografier.

Att sedan följa upp och gå en kurs är jättebra, tycker Malin Isaksson. Det kan ge självförtroende att höra när ens text uppskattas av andra, och man kan också lära sig av varandra.

Att gå en skrivarkurs kräver dock visst mod:

– Att skriva är ofta något man gör själv, i ensamhet. Det kräver lite extra mod att gå på skrivarverkstad, man bli synlig själv, och blottar sig lite.

Det senare är sådant som kan stärka gemenskapen i en skrivargrupp, är Malin Isakssons erfarenhet, någon hon upplevde på den här höstlovskursen.

Läs mer: Här kan du se exempel på vad ungdomarna skrev.

Läs mer: Är du också sugen på att göra något under höstlovet? Läs här.