Hot är snöröjares vardag

Berth Kallin och Christer Söderberg får ta hand om många klagomål och de åker ibland ut och träffar dem som hört av sig. ”Det blir en annan ton när man möts öga mot öga, inga hard feelings när man skiljs åt”, säger Christer Söderberg.
Berth Kallin och Christer Söderberg får ta hand om många klagomål och de åker ibland ut och träffar dem som hört av sig. ”Det blir en annan ton när man möts öga mot öga, inga hard feelings när man skiljs åt”, säger Christer Söderberg.
Snöröjarna i Nacka kallas idioter och får till och med ta emot dödshot.

– Vi måste få en annan ton i debatten, säger Camilla Estlind, enhetschef på kommunen.

Den 21 december twittrade Camilla Estlind, enhetschef för Nacka kommuns tekniska drift- och underhållsenhet, ”Det är inte roligt att bli kallad idiot. Detta sker tyvärr dagligen inom snösvängen”.

Det är inte bara ordet ”idiot” som har kastats mot snöröjare. Även dödshot har uttalats. I mitten av december förra året blev en person hotad till livet av en bilist. Händelsen polisanmäldes dock aldrig då identiteten på personen inte kunde fastställas eftersom denne försvann.

Personen som fick ta emot hotet mådde väldigt dåligt efter det inträffade och ville inte jobba kvar i det området, utan byttes ut.

– Snö på gatorna har många åsikter om. Nu är alla trötta på snön och då blir det många irriterade känslor, men vi måste ha en mer modest dialog. Det blir så dumt när man uttrycker sig på ett sätt som att det inte spelar någon roll vad vi gör, vi är alla idioter. Då är det inte roligt längre, säger Camilla Estlind.

Sedan det kraftiga snöfallet i början på december förra året, då cirka en miljon kubikmeter snö föll över Nackas gator, har många Nackabor kritiserat snöröjningen, och via mejl, Facebook och Twitter har flera påhopp på kommunens medarbetare kommit in.

– Jag känner inte för att svara på dem, det är inte konstruktiv kritik när man kallar oss för idioter. Det är alltid lättare att uttrycka sig på mindre lämpat sätt via mejl, säger Camilla Estlind.

Christer Söderberg är liksom Camilla Estlind enhetschef. Han brukar vara den som får åka ut till de mest irriterade personerna för att lyssna och se vad som kan göras åt klagomålen.

– Vi kanske inte är överens, men det är aldrig några ”hard feelings” när vi skiljs åt. Det blir en annan ton när man möts öga mot öga. Du kan heller inte ta åt dig av allt du får höra, annars går det inte att jobba i den här branschen, säger han.

Berth Kallin, som jobbar som gruppchef, säger att det är ett fåtal som tycker att killarna och tjejerna som jobbar på enheten gör ett dåligt jobb, oftast får de en klapp på axeln, men den frustration som uppstår är inte okej att ta över gränsen.

– Du kan få bli hur irriterad du vill men hot – de får inte förekomma.

Fakta

Över 600 synpunkter på snörjningen

Nacka kommun fick in över 600 synpunkter och felanmälningar om vinter­underhållet mellan den 5 och den 19 december, flest från Sicklaön och Boo.

All snö som faller forslas inte bort eftersom kommunen inte har tillräckligt med plats att tippa snön på. Porsmossen där kommunen tippat snö i vinter är det enda alternativet.

Kommunen skulle inte kunna hantera situationer som det stora snöfallet den 5 december om det skulle uppstå flera gånger under en säsong.