ANNONS

Hoten mot lokalpolitiker ökar – men i Nacka anmäls få fall

Hot mot politiker
Fyra av tio politiker i länet uppger att de utsatts för hot. Det handlar främst om hot i social medier.
Att hotas har blivit vardag för lokalpolitiker.
Fyra av tio folkvalda i länet uppger att de utsatts för hot, våld eller trakasserier.
Hot mot kommunstyrelsens ordförande i Nacka slutade med åtta års fängelse.
ANNONS

Allt fler politiker utsätts för hot, våld eller trakasserier – och kommunfullmäktige- och regionpolitiker i Stockholmsområdet är mer utsatta än politiker i andra regioner.

I Stockholm uppger mer än varannan politiker att de utsattes förra året och i resten av länets kommuner är siffran runt fyra av tio. Det framkommer i en ny rapport från Brå, brottsförebyggande rådet.

Det är fler än under valåret 2014 och för två år sedan, då var fjärde politiker uppgav att de utsatts.

De som uppger att de är mest utsatta är unga politiker under 29 år. Även kvinnor är mer drabbade och bland partierna är politiker i Sverigedemokraterna mest utsatta.

”Det kan få konsekvenser som att man undviker att engagera sig eller uttala sig, och självcensur är ett jättestort problem för demokratin”

Anna Gavell Frenzel, utredare Brå

– De flesta mönster liknar det vi sett tidigare år. Men det finns en stor skillnad och det är att utsatthet, eller oro för att utsättas, ökar och det påverkar politiker i deras uppdrag. Det kan få konsekvenser som att man undviker att engagera sig eller uttala sig, och självcensur är ett jättestort problem för demokratin, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.

Arbetar för att förebygga hot

Bilden som målas upp i rapporten känns delvis igen i Nacka, enligt Jan Landström, säkerhetssamordnare i kommunen.

– I Nacka brukar det ligga på upp till fyra polisanmälda ärendet per år. Vi befarade att det skulle bli en uppgång i samband med valet, men min bild är att det inte ökar i Nacka, säger han.

ANNONS

Han berättar att de senaste anmälningarna handlar om förtal mot två politiker och ett hotbrev riktat mot en politiker i en skolfråga.

Förra året fick också Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, och en rad rikspolitiker, bland annat finansministern och Nackabon Magdalena Andersson (S), hotbrev med vitt pulver.

– Jag fick ett brev till stadshuset adresserat till mig. Vår posthantering öppnade brevet, som innehöll ett vitt pulver och hotbrev med texten ”Nu ska du snart dö”, eller nåt liknande. Det framgick inte varför hotet riktades mot mig, sa Mats Gerdau till Mitt i då.

Mannen från Västsverige som skickade breven dömdes till åtta års fängelse för en rad hot.

Få polisanmäler

Siffrorna i rapporten speglar inte antalet anmälningar som polisen får på sitt bord.

– Anmälningar har ökar något, men mörkertalet är stort. Jag tror att få anmäler för att de tror att det inte leder någonstans. Det kan också vara så att de själva inte definierar det som ett brott, eller att man är rädd för att det ska få värre konsekvenser, säger Shari Tingman, förundersökningsledare på polisens demokrati- och hatbrottsenhet i Stockholm.

Främst handlar det om hot på sociala medier, men det är få händelser som leder till åtal eller fällande dom eftersom de är svåra att utreda.

”Problemet är ofta att de som skriver hoten gömmer sig bakom dolda domäner och det är svårt att bevisa vem det är som har tryckt på tangentbordet.”

Shari Tingman, polisen

– Problemet är ofta att de som skriver hoten gömmer sig bakom dolda domäner och det är svårt att bevisa vem det är som har tryckt på tangentbordet. Att politiker utsätts för brott är ett stort samhällsproblem och ärendena är prioriterade, säger Shari Tingman.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.