ANNONS

Hot mot lokalpolitiker ökar – men få anmälda fall i Solna

Hot mot politiker
Fyra av tio politiker i länet uppger att de utsatts för hot. Det handlar främst om hot i sociala medier.
Att hotas har blivit vardag för lokalpolitiker.
Fyra av tio folkvalda i länet uppger att de utsatts för hot, våld eller trakasserier.
– Många tänker att det ingår i en politikers vardag, säger Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef i Solna.
ANNONS

Allt fler politiker utsätts för hot, våld eller trakasserier – och kommunfullmäktige- och regionpolitiker i Stockholmsområdet är mer utsatta än politiker i andra regioner.

I Stockholm uppger mer än varannan politiker att de utsattes förra året och i resten av länets kommuner är siffran runt fyra av tio. Det framkommer i en ny rapport från Brå, brottsförebyggande rådet.

Det är fler än under valåret 2014 och för två år sedan, då var fjärde politiker uppgav att de utsatts.

De som uppger att de är mest utsatta är unga politiker under 29 år. Även kvinnor är mer drabbade och bland partierna är politiker i Sverigedemokraterna mest utsatta.

”Det kan få konsekvenser som att man undviker att engagera sig eller uttala sig, och självcensur är ett jättestort problem för demokratin”

Anna Gavell Frenzel, utredare Brå

– De flesta mönster liknar det vi sett tidigare år. Men det finns en stor skillnad och det är att utsatthet, eller oro för att utsättas, ökar och det påverkar politiker i deras uppdrag. Det kan få konsekvenser som att man undviker att engagera sig eller uttala sig, och självcensur är ett jättestort problem för demokratin, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.

Får otrevliga brev och mejl

Enligt Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef i Solna, handlar det om få hot här, men han misstänker också att mörkertalet kan vara stort och att många politiker har en hög tröskel innan de anmäler.

– Min uppfattning är att det är lugnt. Visst finns det folk som uttrycker sig otrevligt men utan att gå över gränsen till att det blir brottsligt. Jag vet att politiker här också utsätts för otrevliga brev och mejl, och att många politiker tänker att det ingår i en politikers vardag, säger han.

ANNONS

Det finns också ett par uppmärksammade händelser från tidigare i år där Hanif Bali (M) har fått sin bil vandaliserad hemma i Solna.

– Det är allvarligt det som händer Hanif Bali, men jag tror inte att det sker på grund av något lokalpolitiskt utan snarare på grund hans uttalande i andra frågor, säger Marcus Qvennerstedt.

Även under valet förra hösten bedömer Marcus Qvennerstedt att det var lugnt till skillnad från i Sundbyberg där staden fick sätta in väktare på torg och runt valstugor för att politiker blev hotade.

Få polisanmäler

Siffrorna i rapporten speglar inte antalet anmälningar som polisen får på sitt bord.

Trots stalkare och fejkade sexbilder – M-politiker vägrar ge upp

– Anmälningar har ökar något, men mörkertalet är stort. Jag tror att få anmäler för att de tror att det inte leder någonstans. Det kan också vara så att de själva inte definierar det som ett brott, eller att man är rädd för att det ska få värre konsekvenser, säger Shari Tingman, förundersökningsledare på polisens demokrati- och hatbrottsenhet i Stockholm.

Främst handlar det om hot på sociala medier, men det är få händelser som leder till åtal eller fällande dom eftersom de är svåra att utreda.

”Problemet är ofta att de som skriver hoten gömmer sig bakom dolda domäner och det är svårt att bevisa vem det är som har tryckt på tangentbordet”

Shari Tingman, polis

– Problemet är ofta att de som skriver hoten gömmer sig bakom dolda domäner och det är svårt att bevisa vem det är som har tryckt på tangentbordet. Att politiker utsätts för brott är ett stort samhällsproblem och ärendena är prioriterade, säger Shari Tingman.

Klädde sig ”fattigt” – då kom hot om våldtäkt och avrättning

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.