ANNONS

Hot mot lokalpolitiker ökar – flera fall i Sundbyberg kring valet

Hot mot politiker
Fyra av tio politiker i länet uppger att de utsatts för hot. Det handlar främst om hot i sociala medier.
Att hotas har blivit vardag för lokalpolitiker.
Fyra av tio folkvalda i länet uppger att de utsatts för hot, våld eller trakasserier.
– Vi har haft flera politiker som hotats, säger Daniel Stamnell, säkerhetschef i Sundbyberg.
ANNONS

Allt fler politiker utsätts för hot, våld eller trakasserier – och kommunfullmäktige- och regionpolitiker i Stockholmsområdet är mer utsatta än politiker i andra regioner.

I Stockholm uppger mer än varannan politiker att de utsattes förra året och i resten av länets kommuner är siffran runt fyra av tio. Det framkommer i en ny rapport från Brå, brottsförebyggande rådet.

Det är fler än under valåret 2014 och för två år sedan, då var fjärde politiker uppgav att de utsatts.

De som uppger att de är mest utsatta är unga politiker under 29 år. Även kvinnor är mer drabbade och bland partierna är politiker i Sverigedemokraterna mest utsatta.

”Det kan få konsekvenser som att man undviker att engagera sig eller uttala sig, och självcensur är ett jättestort problem för demokratin”

Anna Gavell Frenzel, utredare Brå

– De flesta mönster liknar det vi sett tidigare år. Men det finns en stor skillnad och det är att utsatthet, eller oro för att utsättas, ökar och det påverkar politiker i deras uppdrag. Det kan få konsekvenser som att man undviker att engagera sig eller uttala sig, och självcensur är ett jättestort problem för demokratin, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.

Fick sätta in väktare

I Sundbyberg känns bilden igen. Här har lera politiker utsatts för hot, men i vilken utsträckning är svårt att säga, enligt säkerhetschef Daniel Stamnell. Han tycker dock att det har lugnat ner sig efter valet då det krävdes väktare för att lugna situationen.

– Runt valet var det invånare som uttryckte en del hot mot politikerna ute på gator och torg. Vi fick då tillsätta väktare på torg och vid valstugor. Men vi var beredda och hade beredskap för det, säger han.

ANNONS

Runt valet skickades det också brev med riktade hot mot flera politiker, och en politiker hade en stalkare efter sig.

– Det var ett komplicerat fall där en politikers rörelsefrihet begränsades. Polisen var inkopplad och efter ett tag avtog det, säger han.

Samtliga ärenden polisanmäldes, men inget ledde till fällande dom.

Få polisanmäler

Siffrorna i rapporten speglar inte antalet anmälningar som polisen får på sitt bord.

Trots stalkare och fejkade sexbilder – M-politiker vägrar ge upp

– Anmälningar har ökar något, men mörkertalet är stort. Jag tror att få anmäler för att de tror att det inte leder någonstans. Det kan också vara så att de själva inte definierar det som ett brott, eller att man är rädd för att det ska få värre konsekvenser, säger Shari Tingman, förundersökningsledare på polisens demokrati- och hatbrottsenhet i Stockholm.

Främst handlar det om hot på sociala medier, men det är få händelser som leder till åtal eller fällande dom eftersom de är svåra att utreda.

”Problemet är ofta att de som skriver hoten gömmer sig bakom dolda domäner och det är svårt att bevisa vem det är som har tryckt på tangentbordet”

Shari Tingman, polis

– Problemet är ofta att de som skriver hoten gömmer sig bakom dolda domäner och det är svårt att bevisa vem det är som har tryckt på tangentbordet. Att politiker utsätts för brott är ett stort samhällsproblem och ärendena är prioriterade, säger Shari Tingman.

Klädde sig ”fattigt” – då kom hot om våldtäkt och avrättning

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.