ANNONS

Hot om sänkt rot orsakar byggrusch

Är du på jakt efter en hantverkare?

Du är långt ifrån ensam.

Förslaget att sänka rot-avdraget har gjort att telefonerna går varma hos företagen.
ANNONS

– Det är ett extremt högtryck där väldigt många konsumenter rusar till våra medlemmar och vill ha ommålat. Det hände nästan över en natt, säger Björn Hellman, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen.

Det var i slutet på mars som det stod klart att regeringen förbereder en sänkning av skattesubventionen för hantverksarbete från dagens 50 procent till 30 procent efter årsskiftet. Regeringen räknar med att det ska frigöra 5,7 miljarder kronor nästa år, pengar man vill lägga på bostadsbyggande.

Också trä- och möbelindustrins branschorganisation TMF har sett effekter av förslaget, enligt vd David Johnsson.

– Intresset för att genomföra arbeten innan årsskiftet har ökat. Det är så gott som omöjligt att få tag på någon hantverkare som installerar produkterna. Konsekvenserna är att det blir tvära kast och svårt att planera inför framtiden, säger han.

Hos tjänsteförmedlaren ServiceFinder söker fler efter företag för rot-arbeten.

– Veckan direkt efter förslaget ökade uppdragen med 75 procent. Sedan dess har det varit ett jämnt tryck på över 30 procent högre än innan förslaget. Vi har aldrig haft så många uppdrag tidigare under den här delen på året. Nu ligger vi på runt 1 100 rot-uppdrag i veckan, säger vd Jeffrey Singh.

Han manar den som går i renoveringstankar att vara ute i god tid.

– Det kan ta längre tid än vanligt att hitta rätt företag till rätt pris.

Rot-avdragen är populära i Stockholm. Sedan början av 2009 har de som bor i länet gjort avdrag för över 21 miljarder kronor. Förra året betalades 4,5 miljarder ut till över 240 000 personer – vilket var rekord i båda fallen, enligt preliminära siffror från Skatteverket.

ANNONS

Regeringens förslag är nu ute på remiss. Det har mötts av kritik från bland annat Ekobrottsmyndigheten som skriver att man bedömer att det finns ”risk för att svartarbete kommer att öka i väsentlig mån”.

Förslaget har också fått ros. Konjunkturinstitutet anser att det är lämpligt att avdraget begränsas och delar regeringen syn att det skulle få en ”försumbar effekt på sysselsättningen på längre sikt”.Om regeringen väljer att gå vidare med förslaget står klart när budgetpropositionen presenteras i höst.

Fakta

Max 50 000 i reduktion om året

Sedan 2008 får du göra avdrag för arbetskostnaden när du anlitar någon för att utföra reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad.

Skattereduktion ges i dag för halva arbetskostnaden, som högst 50 000 kronor per person och år.

Källa: Skatteverket