ANNONS

Hotad förskola anlitade väktare

Hoten mot pedagogerna på en förskola i Haninge blev till slut för mycket.

Rektorn tvingades ta in väktare för att skydda personalen.
ANNONS

I förra veckan återgick livet till det normala för rektor, personal och barn på förskolan i Haninge. Men veckan dessförinnan var orolig.

Efter ett flertal situationer där några pedagoger kände sig hotade av en för förskolan känd vuxen, tog förskolans rektor beslutet att polisanmäla och ta in väktare för att skydda personalstyrkan.

– Personen var väldigt arg och upprörd och det gick så långt att det kunde uppfattas som hotfullt. Jag förstår om föräldrar varit oroliga, jag har aldrig varit med om något liknande, säger rektorn till Lokaltidningen Mitt i.

Enligt rektorn tog personalen väldigt illa vid sig efter hoten.

– De har inte mått bra, det här har varit väldigt obehagligt för dem. Men jag upplever hotet som borta nu, säger rektorn.

En förälder som Lokaltidningen Mitt i talat med menar att informationen till föräldrarna varit bristfällig. Ett informationsmöte om situationen ställdes först in, och när det väl hölls lämnade det bara frågetecken efter sig, som sedan fick rätas ut under veckan.

– Informationen har varit under all kritik. De delade ut lappar om ett möte som sedan aldrig ägde rum. Jag sökte cheferna i två dagar för att få svar. Som orolig förälder tänker man ju att det värsta har hänt, och vad händer om någon rusar in och attackerar en pedagog när ditt barn är i närheten, frågar sig föräldern.

Johanna Hult, central förskolechef i Haninge, menar att kommunikationen i fallet ska utvärderas:

– Vi behöver sätta oss ner och utvärdera helheten, och då prata om hur mycket vi kan säga till föräldrar utan att rucka på sekretessen.

ANNONS

Varken rektorn på förskolan eller Johanna Hult bedömer dock att väktaren ska behöva kallas tillbaka.

Fakta

Väktare togs in

Efter flera hotfulla situationer anlitades en väktare den 27 januari.

På väktarens tredje dag informerades föräldrarna till den berörda barngruppen. På väktarens sista dag informerades övriga föräldrar. Väktaren stannade en vecka.

Källa: Haninge kommun