Hotade att bränna ner Rysseviken

En man har dömts till ett års fängelse för förberedelse till mordbrand på lågtröskelboendet Rysseviken på Gålö.

Han försökte även misshandla en anställd med en hammare.

Det var en dag i november som den unge mannen blev arg på personalen och därför krossade sitt fönster på rummet och kastade ut en garderobsdörr.

Polisen tillkallades och körde in mannen till Handen. Han fick då reda på att han skrivits ut från hemmet och en handläggare på socialtjänsten sa åt honom att han kunde åka och hämta sina saker.

Mannen blev enligt domen upprörd över beslutet, ringde till en av föreståndarna och sa att någon borde bränna ner stället innan han satte sig på bussen och åkte dit.

Väl på plats upptäckte en anställd att mannen, under tiden han packat ned sina saker, hällt ut en flaska brännbar vätska och en flaska lacknafta på golvet i sitt rum.

– Jag ska förstöra hela skiten, sa mannen till den anställde, enligt uppgifter i förundersökningen.

Polisen hann komma till platsen innan mannen lyckats tända på och grep mannen som hade flytt in i skogen.

Mannen dömdes till ett års fängelse för förberedelse till mordbrand, olaga hot, skadegörelse och försök till misshandel.

Tre veckor tidigare hade en annan konflikt uppstått mellan mannen och en anställd på boendet.

Mannen tog då en hammare på sitt rum och slog sönder två glasrutor, därefter försökte han misshandla en anställd genom att svinga hammaren mot personen som dock fick upp en plastback och fredade sig.

Fakta

Lågtröskelboende på Gålö

Rysseviken på Gålö är ett lågtröskelboende för personer med missbruk eller psykiatriska problem. Man erbjuder inga behandlingsplaner.

Boendet har fått kritik från Socialstyrelsen för brister i rapporteringen av avvikelser och incidenter, men lämnade nyligen ifrån sig en åtgärdsplan om hur man ska komma tillrätta med detta.

Källa: Rysseviken, Lokaltidningen Mitt i:s arkiv