ANNONS

Hotade bränna ned handläggarnas hus

Flera handläggare vid socialtjänsten på Östermalm har blivit mordhotade av en person som i ett mejl hotat att ”skära halsen av er allihop”.

Personen har nu polisanmälts.
ANNONS

Östermalms, Kungsholmens och Norrmalms stadsdelsområden har en gemensam försörjningsstödsenhet. När en av handläggarna i torsdags öppnade mejlen kunde denne läsa följande:

”Jag ska skära halsen av er allihop så fort jag får chansen, jag lovar att jag ska söka upp er på era hemadresser och bränner ner dem när era barn är hemma.”

Mejlet kom från en person som enheten tidigare hjälpt med boende och pengar.

Händelsen har polisanmälts som olaga hot mot grupp. Anna-Lena Christensson Österberg är avdelningschef vid socialtjänsten på Östermalm och ser mycket allvarligt på hotet.

– Vi kan aldrig acceptera hot mot personalen. Vi polisanmäler alltid hot, säger hon.

Även flera handläggare vid försörjningsstödsenheten för Norrmalm mordhotades. Personalen på enheterna ska nu få extra stöd efter händelsen.

Då handläggare inom socialtjänsten hanterar känsliga ärenden som rör utsatta personer kan hot förekomma.

– De mest utsatta handläggarna är de som utreder just försörjningsstöd eller har hand om föräldrafrågor. Det är de svåraste ärendena och det kan förekomma hot på de avdelningarna, säger Anna-Lena Christensson Österberg.

Tre polisanmälningar angående hot mot socialtjänsten gjordes under 2011, men mörkertalet kan vara stort.

ANNONS

Samtidigt har antalet personer med försörjningsstöd på Östermalm ökat kraftigt. Ökningen har gått så snabbt att budgeten har överskridits med tre miljoner kronor för 2011.

– Det är svårt att säga bestämt vad det beror på, men arbetslösheten har inte minskat i samhället. Antalet utförsäkrade som kommer i kontakt med oss har ökat, säger Sergio Leiva, chef för en av försörjningsstödenheterna.

Fakta

Allt fler fattiga