ANNONS

Hotade fåglar trivs vid tippen

Havsörn
Ett tips är att spana av omgivande träkronor efter rovfåglar, enligt naturvårdschefen Thomas Strid.
Två år har gått sedan Huddinge började mata hotade rovfåglar med trafikdöda djur.

Nu ska det bli enklare för allmänheten att hitta dit och få en glimt av rovfåglarna.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att hotade rovfåglar har fått en utfodringsplats vid återvinningsanläggningen Sofielund i Gladö kvarn.

Orsaken är att rovfåglar under många år har haft en tuff tillvaro på grund av miljögifter i födan.

– Genom att ta tillvara på trafikdöda djur kan vi förse hotade rovfåglar med giftfri mat och hjälpa dem att växa sig starkare som art, säger Thomas Strid, naturvårdschef för Huddinge kommun.

I snart två år har gått naturvårdsavdelningen placerat ut trafikdöda djur på platsen. Enligt Thomas Strid är situationen i dag en helt annan än när utfodringen startade.

– Vi har framför allt märkt att det är ovanligt många rovfåglar som häckar i området. Sedan är efterfrågan på kadaver större än utbudet. Bara ett dygn efter att viltvårdarna har lagt ut ett eller två rådjur finns inte ett spår kvar av djuret, säger Thomas Strid.

Många fågelintresserade hör av sig till kommunen och undrar hur man hittar dit. Därför pågår nu ett arbete med att märka ut stigen till observationsplatsen. I vinter ska det vara klart. Besökare ska parkera vid Gladö kvarnsjöns naturreservat, i höjd med Mellanberg.

– Det finns ett enormt intresse. Ibland har förhoppningen att se en rovfågel i aktion varit lite för stor hos vissa, en del tror att det är en garanti. Men det är inte så enkelt.

Vad har du för tips?

– Det är skygga rovdjur vi pratar om. Tipset är att inte gå för nära utan att hålla sig på avstånd. Ta med kaffe och vänta på att de ska komma seglande. Spana också av omgivande träkronor. Kikare är ett måste.

ANNONS

På sikt ska det att bli lättare att få en glimt av området rovfåglar – däribland havsörn och ormvråk.

– Tanken är att vi ska ordna med gömslen där du kan sitta utan att bli sedd av rovfåglarna. Men du får vara beredd på att sitta där ett par timmar.

Fakta

Havsörn är vår största fågel

Havsörnen är en av världens största rovfåglar, med upp till två och en halv meter mellan vingspetsarna.

Jakten är mångsidig och under sommarhalvåret består huvudfödan av fisk och fågel. Vintertid består den däremot av fågel och döda djur.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.