Hotade förare måste återigen kräva biljett

Hot, våld och passagerare som vägrar betala har varit vardag för busschaufförerna på linjerna 514 och 179 i Järva.

Därför har de sluppit att kräva biljett vissa sträckor.

Men nu häver förvaltningsrätten skyddsstoppet.

Sedan januari förra året har busschaufförerna på linjerna 514 och 179 i Järva inte behövt kräva giltiga biljetter av resenärerna på vissa sträckor. Anledningen är att förarna utsatts för hot och våld när de krävt att få se färdbevis.

Huvudskyddsombudet på Keolis satte stopp för biljettviseringen i januari i fjol.

Ärendet gick vidare till förvaltningsrätten. Där har man nu beslutat att häva skyddsstoppet, eftersom man inte tycker att förbudet står i proportion till problemet.

I augusti förra året tog Arriva över busslinjerna 514 och 179 och ansvaret för bussförarna ligger nu hos det bolaget.

– Vi har ännu inte hunnit fatta något beslut och vet inte exakt vad det här kommer att innebära, säger Tomas Hedenius, pressansvarig vid Arriva.

Den främsta orsaken till skyddsstoppet var den osäkra arbetsmiljön och att man ansåg att förarna inte hade tillräckligt skydd. Under december förra året fick polisen 56 samtal, som till stor del handlade om betalningsvägran och stenkastning på linje 179 i Rinkeby.

I Kista fick polisen 51 samtal som även de till största delen handlade om hot och betalningsvägran på linje 179. Även i Tensta var det problem på linje 179 och 514. Där rapporterades 18 fall av hot och betalningsvägran.

– Vi ser allvarligt på problemen och tittar bland annat på möjligheterna att ha ett utökat väktarskydd, säger Tomas Hedenius.

Enligt honom undersöker man även andra tänkbara säkerhetsåtgärder.

I hela Stockholms län har anmälningar om hot och våld på bussar ökat från 47 till 144 mellan 2011 och 2012.