Hotade polis med yxa – frikänns

Tingsrätten dömde Järfällabon för hot mot tjänsteman för att ha hotat tre poliser med yxa. Själv menar han att han trodde poliserna var inbrottstjuvar. Nu frias han i hovrätten.

Det var en tidig morgon i början av 2014 som tre civilklädda poliser knackade på hemma hos mannen och dennes familj i Järfälla. Poliserna sa att det var där för att göra en husrannsakan och ta sonen med in på förhör, men eftersom sonen var över 18 år kunde de inte berätta vad förhöret gällde.

Anligt patrullen blev mannen aggressiv och ifrågasatte om de verkligen var poliser, bad om att få se legitimation och sa att de inte fick komma in i huset. Han hotade dem även med en yxa och slog på husets larm. Poliserna använde tårgås på mannen och han förstod då att de verkligen var poliser, och backade undan.

Mannen har sagt i förhör att han har ett högt säkerhetstänk, och agerade i tron om att besökarna var inbrottstjuvar. Hovrätten menar att det inte är visat att Järfällabon hade uppsåt att hota poliserna i deras yrkesroll och att han därför ska frikännas.