ANNONS

Hotade skära av handläggares hals

Flera handläggare på socialtjänsten på Norrmalm har blivit mordhotade.

Personen som hotade med att skära halsen av personal­en har nu polisanmälts.
ANNONS

Norrmalms, Kungsholmens och Östermalms stadsdelsområden har en gemensam försörjningsstödsenhet. När en av handläggarna i torsdags öppnade mejlen kunde personen läsa följande: ”Jag ska skära halsen av er allihop så fort jag får chansen, jag lovar att jag ska söka upp er på era hemadresser­ och bränner ner dem när era barn är hemma.”

Mejlet kom från en person som tidigare har fått hjälp med boende och pengar.

Händelsen har polisanmälts som olaga hot mot grupp och hot mot tjänsteman.

Siw Lideståhl är avdelningschef för socialtjänsten på Norrmalm och ser allvarligt på händelsen.

– Det är alltid obehagligt för personalen när det här händer. Vi kan aldrig acceptera den här typen av hot utan polisanmäler alltid detta. Sen är det upp till polisen att bedöma om den här personen är beredd att gå från ord till handling, säger hon.

Då handläggare inom socialtjänsten hanterar känsliga ärenden som rör utsatta personer förekommer då och då hot. Tre polisanmälningar angående hot mot socialtjänsten gjordes under 2011, men mörkertalet kan vara stort.

Enligt Akademikerförbundet SSR så har nästan nio av tio socialsekreterare upplevt att det har funnits en risk för hot och våld på arbetsplatsen.

– Tyvärr är de här hoten en realitet för våra medlemmar. Även om personalen möter människor i pressade livssituationer så måste det vara en nolltolerans mot att hot förekommer, säger förbundsordförande Christin Johansson.

Även om säkerhetsrutinerna­ vid socialtjänsten på Norrmalm är många tror inte Siw Lideståhl att man någonsin kommer att komma helt till rätta med hoten.

ANNONS

– Vi har ett väldigt högt säkerhetstänk i vår organisation men jag tror aldrig att vi helt kan få bort alla hot. Socialsekreterarna får på något sätt stå till svars för alla oförätter som de här människorna upplever sig utsatta för.

Fakta

Många upplever risk för våld

Nästan 9 av 10 social­sekreterare upplever att det finns risk för hot och våld på arbetsplatsen.

Var femte har själv utsatts för hot eller våld i arbetet.

2 av 10 anser att problemen med hot och våld ökat.

Källa: Akademiker­­förbundet SSR