Hotade spränga kommunhuset

Den 8 december bombhotades kommunhuset.
Den 8 december bombhotades kommunhuset.
Det började med skräck-sms till socialen. Och slutade med bombhot mot hela kommunhuset.

En Täbykvinna har nu dömts för hoten.

Den 33-åriga kvinnan var missnöjd med ett beslut från socialtjänsten i Täby. Därför försökte hon få sin vilja igenom med hjälp av hot mot handläggarna och deras anhöriga, enligt en dom från Attunda tingsrätt.

Hoten kom via sms och telefon. Tre handläggare fick runt årsskiftet höra från kvinnan att hon skulle döda eller skada dem. Även deras barn skulle råka illa ut.

Under 2011 fortsatte den obehagliga kontakten med kvinnan. Budskapet var alltid detsamma. Personalen skulle ”passa sig” om de var rädda om sig själva och sina anhöriga.

Till slut kom bombhotet. Den 8 december ringde kvinnan och talade om att hon tänkte placera en sprängladdning vid kommunhuset.

Hotet bedömdes dock inte som seriöst. Därför utrymdes aldrig byggnaden. Däremot grep polisen kvinnan några timmar senare i närheten av hemmet.

I förra veckan kom domen. Kvinnan får skyddstillsyn, kombinerat med vård, för olaga hot och hot mot tjänsteman.

Kotte Wennberg är chef för familj- och individomsorgen på Täby kommun. Hon tycker det känns bra att historien fått ett avslut.

– Tyvärr är socialtjänsten många gånger utsatt för hot. Det är viktigt att sådant här prövas rättsligt, säger hon.

Senast för ett par månader sedan berättade Lokaltidningen Mitt i om en handläggare som dödshotats av en ung man. Även han dömdes för hot mot tjänsteman.

Enligt fackförbundet SSR har nästan var femte socialsekreterare i landet utsatts för hot eller våld på jobbet.