Hotell gratis för hemlösa i jul

Annika Tell är på många sätt engagerad i välgörenhet – bland annat genom försäljning av nallar. I jul hjälper hon behövande genom att låta 30 personer bo gratis en natt på sitt hotell i city.
Annika Tell är på många sätt engagerad i välgörenhet – bland annat genom försäljning av nallar. I jul hjälper hon behövande genom att låta 30 personer bo gratis en natt på sitt hotell i city.
Hotelldirektören Annika Tell brinner för utsatta människor. I jul låter hon 30 behövande bo gratis på ett hotell i city.

Två andra eldsjälar bjuder hemlösa på jullunch i Kungsträdgården.

De första gästerna kom i söndags till Freys hotel på Bryggargatan. Alla 30 besökarna får bo i fyrstjärniga dubbelrum och bjuds även på julbord, frukost och får varsin julklapp.

– Väldigt många har inte råd att bo på hotell och jag tycker att vi borde öppna våra dörrar mer mot behövande i Sverige för behovet är enormt, men vi blundar lite för det, säger Annika Tell.

Hon samarbetar med Ersta diakoni – en kristen ideell förening som hjälper utsatta barn och vuxna. Urvalet av gäster sker genom att verksamhetschefer på Ersta diakoni föreslår personer som är i behov av en paus från vardagen.

– Vi har en familj där mamman varit sjuk länge som kommer hit med sina barn som äntligen får se NK:s julskyltning, berättar Annika Tell.

Än så länge är det runt 20 vuxna – varav tre hemlösa – och tio barn som ska gästa hotellet vid olika tillfällen till och med julafton.

– Erstas chefer och sjuksköterskor säger att de som blir inbjudna inte tror att det är sant. Det känns fantastiskt, säger Annika Tell som hoppas att kunna ta emot fler behövande nästa år.

Hon är dock inte ensam om att vilja göra något för sina medmänniskor i jul.

På fredag förmiddag serveras även skinkmackor och gröt för hemlösa i ett tält som sätts upp vid Kungsträdgårdens stora scen. Johan Turesson och Anders Sewerin – som till vardags jobbar med matfestivalen ”Smaka på Stockholm” – har tagit initiativet.

– När det var snöstorm pratade vi om hur för jävligt det måste vara att tvingas sova ute så här års. Vi bestämde oss för att se till att de hemlösa i alla fall får i sig lite god mat, säger Johan Turesson som siktar på runt 1 000 besökare.

Femton proffskockar griljerar skinka och kokar gröt – bland annat tv-kocken Niklas Ekstedt, Storstads Leo Frodell och Sigrid Bárány – vinnare av ”Sveriges mästerkock”. Lasse Lindbom & husbands står för musikunderhållningen och flera företag hjälper gratis till med lunchen på olika sätt.

Alla är välkomna, men 100 kronor kostar maten för de som har ett hem. Pengarna går oavkortat till Stockholms stadsmission.

Under julhelgen anordnar även hjälporganisationer julfirande i Immanuelskyrkan på Kungstensgatan. 400 personer per dag väntas komma och 150 volontärer ska hjälpa till.

Besökarna får även se ett klassiskt julspel i kyrkan, blir bjudna på julmat och får varsin julklapp. En av arrangörerna är Kammis textilverkstad på Kammakargatan – en nyöppnad dagverksamhet för hemlösa.

– Det är en så himla bra grej för då slipper folk sitta ensamma under julen som ju är så upphaussad, säger Eva Nilsson som startat Kammis textilverkstad.

Jag tycker vi borde öppna våra dörrar mer mot behövande i Sverige.Annika Tell hotelldirektör