Hotellet i Hallunda blir 73 meter högt

Botkyrka kommun jobbar för att helt förändra infarten till Stockholm.

Nu kan Lokaltidningen Mitt i visa nya bilder på hur det stora hotellet i Hallunda ska se ut.

– Jag räknar med byggstart första kvartalet nästa år, säger exploatören Tarek Hegazy.

Med 191 rum kommer det 73 meter höga huset att sticka ut för dem som kommer körande på E4 in mot Stockholm och bli en av stadens högsta byggnader. Men det är inte bara turister och affärsresenärer som kommer att ha glädje av hotellet i Hallunda.

Botkyrkabor som vill äta exempelvis en hotellbrunch kommer att kunna knalla in i botten av landmärket. Där kommer de också att kunna gå till hotellets fitness- och spa-center som planeras i två etage.

Kvällstid kan hotellet bli utflyktsmål för dem som vill ta hissen upp till byggnadens toppvåning och ta en drink och njuta av utsikten. På bottenvåningen ska det finnas små butiker.

– De ska sälja exempelvis skandinavisk design och mat. När du kommer in på hotellet ska du få en skandinavisk känsla direkt, säger Tarek Hegazy, som är ägare och vd till företaget Living Design.

Det prisbelönta företaget som ligger bakom planerna har renoverat 250 hotell i Europa. Men hotellet i Hallunda är det första företaget ska bygga från grunden. Enligt Tarek Hegazy blir det starten på ett franchise-koncept som ska sprida skandinavisk design och livsstil till andra länder.

Tre år har gått sedan Mitt i första gången presenterade planerna. I höstas godkände politikerna detaljplanen för ett 18–20 våningar högt hotell. Och senast nästa höst måste företaget lämna in ansökan om bygglov och en finansieringsplan som sedan ska godkännas.

– Nu har vi en jättebra position. Vi har finansiärer på gång och jag räknar med att göra klart med dem under tredje kvartalet i år. Kommunen uppdateras om våra planer och jag räknar med att bygglovet sedan kommer att gå snabbt att få, säger Tarek Hegazy.

För samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gabriel Melki (S) och oppositionsrådet Jimmy Baker (M) är företagets tro på byggstart nästa år en glädjande nyhet.

– Ett sådant här projekt ger även ökat intresse för att bygga fler bostäder i området, säger han.

Living Design har jobbat med planerna i flera år i samråd med kommunen. Hotellet ingår dock inte i ”Södra Porten”-projektet, som är kommunens och Skanskas planer på en ny entré till Stockholm i Eriksbergsområdet. Det ligger dock ändå i linje med de planerna.

Exploateringschefen Helene Hill vill inte uttala sig om företagets möjligheter att finansiera bygget som beräknas kosta 350–400 miljoner kronor, men tror att det är fullt möjligt att driva hotell i den storleken i Botkyrka.

– Om vi inte hade trott det hade vi inte gett dem den möjligheten‚ säger hon.

Förutom vanliga rum och större studior för långtida gäster ska ”Living Hotell” i Hallunda få konferenscenter och festlokal.