Anrika hotellet på Strandvägen startar deli

Lina Gabrielson, vd för Hotel Diplomat, utanför den nya delin och uteserveringen.
Lina Gabrielson, vd för Hotel Diplomat, utanför den nya delin och uteserveringen.
Nu öppnar Hotel Diplomat en deli och uteservering.
Stammisar ska kunna titta in på fredagseftermiddagen – och ta med sig ett färdigt hopplock av ost och charkvaror.
– Vi ska kunna gå ut med en påse goda grejer om de stannar till med bilen, säger vd:n Lina Gabrielson.

Ett helt arbetslag håller på för fullt när Mitt i är på besök på Hotel Diplomats nytillskott vägg i vägg med hotellreceptionen.

Här kommer det slå upp en kombinerad deli, vinbar och uteservering i juni.

– Det blir som en liten saluhall där vi ska ha de bästa råvarorna och jobba säsongsbetonat, säger Lina Gabrielson som är vd för Hotel Diplomat.

Familjeföretag i fjärde generationen

Hotel Diplomat är ett familjeföretag och en institution på Strandvägen som ägs och drivs av fjärde generationen Malmström. Från början var det ett residenspalats och kring mitten av förra århundradet hyrde ägarna ut till flera ambassader, bland annat den italienska och persiska. 1966 gjordes hela Strandvägen 7C om till hotell.


Strandvägen 7C till höger i bild. Fotot är taget 1962, fyra år innan byggnaden blev Hotel Diplomat. Foto: Margareta Cramér


Nu satsar man på mat och Butiken, som den kombinerade vinbaren och delin kommer att heta, ska skötas av Åsa Linnmann som tidigare drivit Dalarö lanthandel. I lokalen bredvid hotellet fanns tidigare en mattaffär och nu senast höll klädbutiken Jaber till här i cirka fem år.

– Vi förde en diskussion med dem om att ta över lokalen under lång tid, och äntligen blev det av. Det känns jättekul, säger Lina Gabrielson.

Flera satsningar

Men det här är inte Hotel Diplomats enda matrelaterade satsning.

Det hotell som ska bli granne med Östermalms saluhall när den väl är renoverad kommer också att drivas av dem.

Vd Lina Gabrielson i vad som just nu är en byggarbetsplats, men som snart är en deli och bar. Foto: Pekka Pääkkö

– Tanken är att vi ska öppna där i slutet av september 2018.

Varför gör ni de här satsningarna just nu?

– Det är inte ofta man får en sådan här möjlighet, så när grannlokalen på Strandvägen 9 blev ledig såg vi en möjlighet att utveckla vår hotellprodukt.

Det finns ett intresse för det här och en medvetenhet bland stockholmare som inte fanns tidigare när det kommer till råvaror och hälsa.

Men det är tuff konkurrens?

– Ja, men vi ser det inte så. Det här blir också ett komplement till annan handel. Vi ska känna våra kunder så väl att de kan ringa till oss på väg hem från jobbet på fredagen och att vi ska kunna gå ut med en påse med goda grejer om de stannar till med bilen här utanför, säger Lina Gabrielson och pekar mot Strandvägens körfält.