Hotellgäster hade vägglöss på rummet

Allt fler råkar ut för vägglöss.

Nyligen drabbades en hotellgäst på Kungsholmen.

En kvinna som besökte hotellet på Kungsholmen i början av mars fick ingen angenäm vistelse. I stället för lugn och ro fick hon sällskap av vägglöss.

– Det stämmer att hon hade vägglöss på sitt hotellrum, säger hotellets chef.

Hotellet tog hand om alla kvinnans saker.

– Vi tog hand om resväska, kläder och smink. Sedan ringde vi Anticimex som frös alltihop. Vi ersatte alla saker som blev skadade och naturligtvis tog vi inte betalt för rummet, säger hotellchefen.

Rummet sattes i karantän och sanerades.

– Anticimex klädde in rummet i ett tält och hettade upp det till över 50 grader. Det är tydligen den metoden som fungerar bäst.

Det var det andra fallet av vägglöss på hotellet i år och hotellchefen menar att det är ett problem som har ökat.

– Ja, för tio år sedan existerade det knappast. Men vi reser allt mer så problemet är svårt att bli av med. Vi har ju ändå varit rätt förskonade i Sverige, kanske har det att göra med att vi har det så kallt och jäkligt. New York och London har mycket större problem med vägglöss.

att vägglöss finns behöver inte betyda att rummet är smutsigt.

– Det finns en skev bild att vägglöss och smuts hör ihop. Det stämmer inte, överallt där människor sover kan det finnas vägglöss, säger Håkan Kjellberg, skadedjurs­expert vid Anticimex.

Han tror att der är svårt att motverka spridningen.

– Det kan ta 14 dagar från det att man blir biten till att reaktionen kommer. Men man kan lära sig att vägglöss ser ut ungefär som en äppelkärna och att de sprids via föremål. Därför kanske man inte ska plocka upp en säng från en container även om den ser fräsch ut. Det kan vara någon som drabbats av vägglöss och i panik slängt den.

2006 gjorde Anticimex 1 084 vägglussaneringar i Sverige, sex år senare gjorde man 17 297.

Fakta

Så undviker du lössen

Om du hyr möblerat – kolla sängbotten och textilier med ficklampa och förstoringsglas. Svarta prickar kan vara tecken på vägglöss. Medan du kontrollerar rummet, ställ bagaget i badrummet. Packa aldrig upp packningen i sängen.

Före resa – packa kläderna i plastpåsar, då kan lössen inte ta sig igenom.

Efter resa – tvätta kläder i 60 grader, torktumla eller använd torksåp.

Var uppmärksam när du köper möbler second hand.

KÄLLA: NOMOR