Min lokala hjälte

Hotellområdet får nya busshållplatser

Tillgängligt för fler och tryggare miljö som matchar en snygg arkitektur.

Det är några av de senaste förändringarna kring projektet med Hallundas lyxhotell.

2009 fick Botkyrka kommun en förfrågan från designbyrån Living Consulting Group AB om att bygga ett hotell vid E4:an i Hallunda. Företaget som specialiserat sig på inredningsdesign av fyr- och femstjärniga hotell vann kommunens gillande och planerna har rullat på.

– Vi är porten till Stockholm och det här skulle bli ett spännande landmärke, sa kommunalrådet Katarina Berggren (S) 2012.

Planen är att det 73 meter höga Living Hotel, Stockholms tionde högsta byggnad, placeras vid den obebyggda tomten nära Brunna idrottsplats. Samtidigt har Living Consulting Group och kommunen långtgående planer för närområdet intill hotellet, som ett 3 000 kvadratmeter stort shoppingcenter, snabbmatsrestauranger och arbetsplatser.

Projektet har legat ute på samråd och nu har det gjorts ännu en del ändringar i planerna. Kommunen har inlett samtal med SL om kollektivtrafiken i området.

– Det viktigaste är att det är två nya busshållplatser med i förslaget, en på varje sida. Bussarna gör att hela området blir mer tillgängligt för alla. SL tycker också att det är en bra lösning, säger planarkitekten Raad Al Khafagy.

Även området kring Living Hotel ska lyftas, bland annat vill man se att folk ska känna sig trygga när man är ute och promenerar.

– Hela området kräver en hög standard på arkitektur. Därför ska gångvägar och cykelvägar snyggas till, det innebär också att vi ska ha bättre belysning så att hela området känns tryggt, säger Raad Al Khafagy.

Living Consulting Group, som renoverat Grand Hotel i Saltsjö-Boo och Bro Hof slott i Upplands-Bro, kommer inte att driva hotellet. I stället är det tänkt att något internationellt före­tag ska sköta driften.

Fakta

Hotellet ska bli ett landmärke

Hotellet ska byggas ungefär 450 meter öster om Hallunda centrum.

Det ska bli ett landmärke vid E4:an och området ska öppna sig mot närliggande gång- och cykelvägar.

Planen är ett hotell med 150–220 rum, konferenslokaler, spa, restaurang och festvåning för 300 gäster.

Förslaget är utställt i kommunhuset och medborgarkontoret i Hallunda till den 19 augusti.