ANNONS

Hotelltjuv togs på bar gärning

Tjuven gick in i ett rum med huvudnyckel men väckte den sovande gästen som jagade ut honom i korridoren.
Tjuven gick in i ett rum med huvudnyckel men väckte den sovande gästen som jagade ut honom i korridoren.
Mannen bröt sig in på hotellet, stal nyckelkort och tog sig in i ett rum. Han upptäcktes av gästen och flydde, men kunde senare gripas i garaget.

I samband med gripandet upptäcktes en stor mängd nycklar och nyckelkort – som misstänks gå till andra hotell runt om i Stockholm.
ANNONS

Natten till den 12 december blev dramatisk för personal och gäster på Courtyard Marriott Hotel vid Lindhagensplan. Via personalingången på nedre botten tog sig en man in på hotellet och lyckades bryta upp flera förvaringsskåp, där en huvudnyckel till rummen förvarades. Mannen tog sig obemärkt vidare in på hotellet och in i ett hotellrum, där en gäst låg och sov.

Men mannens framfart stoppades när gästen vaknade av det oväntade besöket och jagade ut tjuven i korridoren.

– Gästen ringde ner till receptionen och berättade vad som hade hänt. En av receptionisterna åkte upp till våningen och gick igenom korridoren, då hörde han en smäll från en dörr som gick igen, berättar Martin Åkesson, vd för hotellet.

– Nere i receptionen såg den andra receptionisten en person virvla förbi i ögonvrån, på väg ner i trapphuset till vårt garage. Han sprang efter och högg tag i mannens ryggsäck, säger Martin Åkersson.

Den misstänkte tjuven, en man i 40-årsåldern, hölls kvar av de två receptionisterna tills polisen kom till platsen. Under flykten hade mannen hunnit kasta av sig ett stort antal nycklar och nyckelkort, en exklusiv kavaj samt en jacka av ett dyrare märke. Mannen togs med av polisen och misstänks nu för stöld alternativt häleri.

– Det var rådigt av mina grabbar att lösa detta, säger Martin Åkesson.

Ett 30-tal nycklar och nyckelkort hittades i anslutning till mannen. Enligt Lokaltidningen Mitt i:s källor hör de flesta av dessa till en mängd andra hotell i Stockholm, något polisen dock är förtegen om. Det är ännu för tidigt i utredningen för att kunna slå fast om mannen begått liknande brott, meddelar förundersökningsledaren Lena Hallberg vid citypolisen.

– Vi är inte säkra på om det här är en kille som ägnar sig åt att bryta sig in på hotell. Just nu avvaktar vi övervakningsfilmer från hotellet. Vissa av nycklarna är märkta, andra är det inte och vi får göra en sökning och se vart de går, säger hon.

Att tjuvar bryter sig in på hotell är ovanligt. Vad som däremot har ökat i omfattning på Kungsholmen de senaste åren är stölder som sker i anslutning till hotell, i matsalen eller receptionen. Förra året anmäldes två stölder i månaden, att jämföra med 15 anmälningar under hela 2002.

ANNONS

– Det rör sig mycket folk i en hotellreception. Alla är där tillfälligt, både tjuvar och gäster och då sker en del stölder, säger Lena Hallberg och får medhåll av Martin Åkesson.

– Vi har inte haft några incidenter av det här slaget tidigare. Vad som däremot händer är att gäster kommer ner med sin kameraväska eller laptop, ställer den på stolen och hämtar frukost. Då har tjuvar varit framme och plockat med sig bagaget, säger han.

Fakta

210 anmälda stölder på hotellen

På tio år har 210 stölder på olika Kungsholmshotell anmälts, enligt Brottsförebyggande rådet. Det ger 21 stölder om året och 1,75 anmälda stölder i månaden.

Ofta rör det sig om väskor, datorer och kameror som försvinner i anslutning till att gäster äter frukost i matsalarna.

Polisen råder gäster att hålla uppsikt och inte lämna värdesaker obevakade.

Källa: BRÅ, Polisen