ANNONS

Hoten mot yogan i december var droppen för Markuskyrkan

Markuskyrkans yogaklasser fick avslutas efter hot från allmänheten.
Yogan i Markuskyrkan i Björkhagen lockade hundratals varje månad.
Markuskyrkan björkhagen
I sex år höll Johan Hedström yogapass i Markuskyrkan i Björkhagen, nu letar han ny lokal.
Trots upprepade hot mot de stora yogaeventen i Markuskyrkan i Björkhagen och aggressiva personer som trängt sig in i lokalen, har kyrkan valt att inte polisanmäla - tvärtemot sin policy.
I stället har kyrkan valt att stoppa yogan.
ANNONS

Under sex år höll Johan Hedström yogapass i Markuskyrkan i Björkhagen, men efter upprepade hot mot de välbesökta tillfällena beslutade kyrkoherde Maria Berg och kyrkorådet att stoppa yogan.

Populär yoga tvingas lämna Markuskyrkan efter hot

I Kyrkans tidning säger Maria Berg att hoten eskalerade under förra året och att säkerheten inte längre kunde garanteras för deltagarna, trots att församlingen hade fyra personer på plats för att upprätthålla säkerheten och att larm fanns kopplat till ett vaktbolag. Droppen var när två personer kom in i kyrkan och skrek vid det senaste yogatillfället i december.

– Till slut fick vi ut de två aggressiva personerna och kunde fortsätta samtalet med dem utanför salen. Vi kände därefter att det fick räcka nu, säger hon till Kyrkans tidning.

Mitt i har sökt kyrkoherde Maria Berg, men hon vill inte ställa upp på en intervju.

– Varken jag eller Maria Berg ger intervjuer angående det utan vi hänvisar till Johan och till tidigare intervjuer. Det har blivit ett sånt otroligt fokus på det där och vi vill försöka avsluta det nu, säger Berith Elvhult, kommunikationschef vid Skarpnäcks församling.

Yogan i Markuskyrkan i Björkhagen har lockat hundratals varje månad.

ANNONS

Har inte polisanmälts

Inga av hoten har polisanmälts, trots att det enligt Maria Berg är kyrkans policy att alltid anmäla. Varför man agerade på det sättet vill hon inte kommentera, men i Kyrkans Tidning säger hon att yoga i kyrkorum väcker starka känslor.

– Det är bara att titta på kommentarsfälten i vissa tidningar så kan man se vilken typ av aggressioner yoga föder, säger hon.

Johan Hedström, som har hållit i yogaklasserna, funderar nu på själv på att polisanmäla eftersom han tycker att det hela är lite skrämmande.

– Jag förstår att yogan är en jättekänslig fråga eftersom det från början är en annan religion, även fast det inte brukas på det sättet för oss. Men det är klart att det är sorgligt, jag vill bara göra gott och då känns det väldigt tråkigt att det inte funkar, men jag respekterar deras val, säger han.

”Det sticker i ögonen på många”

Men trots att Markuskyrkan har valt att avsluta de populära yogaklasserna, finns det ett annat inplanerat event med yoga och meditation i kyrkan den 7 mars under annan ledning.

Hur känner du angående det?

– Många har reagerat på det och det sticker i ögonen på många. Men ”Stilla i dag” är något som Markuskyrkan har haft i många år, och skillnaden är att det är limiterat till 30 personer och är därför en sluten grupp. Det som vi har är en öppen grupp som är mycket större och kanske därför mer utsatt. Men visst är det lite knepigt eftersom att yogan ändå kommer in där. Det skaver lite grann inuti men samtidigt så respekterar jag om de kan hjälpa andra människor genom att förmedla något positivt, säger Johan Hedström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.