Hotfull knivman barrikaderade sig

En psykiskt instabil man i 40-årsåldern i Råby gjorde ett utfall med en kniv mot en polispatrull i söndags vid lunch. Polisen svarade med ett varningsskott. Då barrikaderade sig mannen i en lägenhet.

Klockan 9.46 på söndagsförmiddagen såg ett vittne en misstänkt psykiskt instabil man gå omkring och vifta med en kniv på en innergård i Råby. Han ska på olika sätt ha gjort rörelser med kniven.

10.05 var första polispatrullen på plats och försökte ingripa mot mannen och få honom att släppa kniven. Mannen svarade i stället med att göra ett utfall mot poliserna med kniven, vilket gjorde att en av poliserna kände sig tvingad att avlossa ett varningsskott. Mannen försvann då in i en av lägenheterna på tredje våningen och barrikaderade sig. Vid 12-tiden hade en större polisinsats satts i rullning och flera polispatruller hade kommit dit.

Polisens förhandlare var också på plats och försökte inleda förhandlingar med mannen, men det visade sig vara svårt de kommande timmarna.

När tidningen hade pressläggning vid 17-tiden i söndags kväll ville mannen fortfarande inte prata med polisen.

– Det vi kan säga är att mannen mår psykiskt dåligt och går fram och tillbaka inne i lägenheten med en kniv. Det är ett fryst läge, men vi försöker in i det längsta att undvika en inbrytning, sade Eva Nilsson vid polisens länskommunikationscentral vid 17-tiden till Lokaltidningen Mitt i.

Är mannen känd av er sedan tidigare?

– Inte vad jag känner till, så det kan jag inte svara på, sade Eva Nilsson.

Enligt polisen ska mannen vara i 40-årsåldern.

Han hade vid 17-tiden inte skadat någon annan människa.

Det vi kan säga är att mannen mår psykiskt dåligt.