Hotfulla poliser vägrade visa leg

Åkersbergabon ville veta varför främm­ande personer fotograferade familjens hus. Då greps han i stället av polisen.

Nu har han JO-­anmält händelsen.

– Jag trodde först att det var någon som var ute efter min familj, säger han.

I slutet av januari satt familjen och fikade när de plötsligt fick se ett främman­de par som fotograferade deras hus. Åkersbergabon blev orolig och befarade ”hemskheter”. Han bestämde sig därför för att ta reda på vad de två höll på med.

Det slutade, enligt honom, med att han klämdes upp mot en polisbuss.

Händelsen har JO-anmälts av Åkersbergabon. Enligt honom uppgav kvinnan och mannen, som bägge var civilklädda, först att de tittade på hus i området. Men när Åkersbergabon berättade vilka hus som var till salu började han ana oråd.

– De hade öronsnäckor och kängor och verkade inte alls intresserade av att titta på hus.

Han bad då att få veta sanning­en och att de skulle legitimera sig, om de var poliser, så att han kunde känna sig lugn. Så blev det inte.

I stället blev kvinnan aggressiv. När hennes kollega till slut visade polislegitimation kallade hon samtidigt på förstärkning som var på plats inom en minut, enligt JO-anmälan.

”Två uniformerade polis­er kommer fullt utrustade från insatsstyrkan till plats­en och ber mig ta upp händ­erna ur fickorna och tar mig brutalt under varsin arm inför alla grannar till deras polisbuss som stod tio meter därifrån” står det i anmälan.

Eftersom Åkersbergabon inte hade egen legitimation på sig kontrollerades han i polisregistret. Sambon som kommit ut blev inte bättre behandlad. I stället ska hon ha fått spydiga kommentarer.

Något svar på vad eller vem poliserna spanade på, eller om någon misstänktes för brott fick de inte. Enligt Åkersbergabon fick han sedan stå i 20 minuter vid polisbussen i vinterkylan innan han slutligen släpptes med orden ”Nu lägger vi detta bakom oss. Ha en bra dag!”.

Åkersbergabon skriver att han är ostraffad och känt sig mycket kränkt.

JO har efter anmälan varit i kontakt med Roslagens polismästardistrikt som uppger att de inte känner till ingripandet, vilket kan innebära att poliserna kom från läns- eller rikskriminalen. Klart är att JO har inlett en utredning för att ta reda på vad som egentligen hände. Senast 16 april ska polisen ha svarat på anklagelserna och ge sin version.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med Åkersbergabon, men han har avböjt att kommentera händelsen i väntan på JO:s utredning.

Jag trodde att de var ute efter min familj.Åkersbergabon