Hotfullt på akuten – nu utreds säkerhetsrum

Arkivbild.
Arkivbild.
Efter den senaste tidens skjutningar har det varit hotfullt på sjukhusens akutmottagningar.
Nu utreder landstinget om särskilda säkerhetsrum kan införas.

Efter förra veckans två dödskjutningar, i Östberga och Tensta, uppstod tumult vid akutmottagningarna. Detta har bland annat DN Sthlm rapporterat om.

Kriminella personer, gäng och anhöriga sökte sig då till akuten och var hotfulla.

– Det är hot och våld mot vår personal. Det är en helt oacceptabel situation, säger Peter Carpelan (M), landstingsråd med ansvar för personalfrågor.

Möte mellan polis och landsting

Därför hade landstinget och polisen ett möte på torsdagen. Lokaltidningen Mitt i kan berätta att mötet mynnade ut i ett gemensamt säkerhetsarbete mellan landstinget och polisen.

– Vår säkerhetsavdelning och polisen sätter nu igång ett arbete. Hur ser säkerheten ut idag? Vilket skalskydd har vi? Vad kan politiken göra? säger Marie Ljungberg-Schött (M), sjukvårdslandstingsråd.

En del som landstinget ska titta på är införandet av särskilda säkerhetsrum.

– Kan vi separera dem från andra patienter och hur skyddar vi oss från att en eventuell gärningsman följer efter in på sjukhuset? Det är viktigt att vi tittar på, säger Marie Ljungberg-Schött (M).

”Hur skyddar vi oss från att en eventuell gärningsman följer efter in på sjukhuset?”

Marie Ljungberg-Schött (M)

Att gärningsmän skulle följa efter till akuten är inte otänkbart. I februari sköts en man i Hallonbergen där gärningsmännen följde efter och sköt mannen igen utanför Karolinska i Solna.

Det finns ingen tider uppsatta för när arbetet ska vara klart, utan ska ske så snart som möjligt.

– Det har högsta prioritet. Vår säkerhetschef på landsinget har redan börjat titta på de här frågorna, säger Peter Carpelan (M).

I Södertälje finns ett säkerhetsrum för patienter från Halls kriminalvårdsanstalt. Detta kan nu kopieras till andra sjukhus i länet.

Personal ska utbildas

Carpelan poängterar också att polisen har en viktig roll i att utbilda sjukvårdspersonalen.

– Vad gör vår personal om en skadad patient är beväpnad? Vad gäller med beslag? Det är inte alltid polisen är där, säger Carpelan.

Han säger också att han har förtroende för polisen i Stockholm samtidigt som han är orolig för deras resurser.

– Här gäller det att regeringen ser till att polisen har de resurser som de behöver. Men där känner jag mig bekymrad, säger Peter Carpelan (M).