ANNONS

Då flyger militärhelikoptrar över Kungsängen

En helikopter 16 som användes vid tidigare slutövning. Nu gäller den mindre helikopter 15.
En helikopter 16 som användes vid tidigare slutövning. Nu gäller den mindre helikopter 15.
Nästa vecka kommer tung militärtrafik och helikoptrar röra sig till och från Livgardet och Strängnäs. Det är Malistyrkan som förbereder sig inför kommande insatser.
ANNONS

– Lokalbor i Upplands-Bro kommer framför allt att märka av helikopterflygningarna. Sedan kommer fordon åka fram och tillbaka, men det rör sig inte om några jättekolonner. 250 soldater deltar, säger Paula Levänen, kommunikationschef vid Livgardet i Kungsängen. 

Malistyrkans slutövning pågår från 24 till 31 oktober. Helikoptrarna flyger dagar och kvällar, men inte nattetid. Den tunga trafiken kommer åka mellan Kungsängen och Strängnäs på i huvudsak E18 och väg 55.

40 plusgrader väntar

– En stor skillnad är värmen. Området angränsar till Sahara och i många fall är det extremvärme både dag och natt. Men halva förbandet har varit nere på internationella insatser tidigare i antingen Afghanistan eller Mali och känner till terrängen, säger överstelöjtnant Magnus Frykvall, chef för Mali 09.

Överstelöjtnant Magnus Frykvall, chef för Mali 09. Foto: Pressbild.

Klimatet kräver dock en acklimatiseringsperiod för våra svenska soldater – både när det gäller temperaturen och ökenklimatet. Eftersom sanden är speciell på plats fortsätter förare att öva vid ankomst, för att göra sig redo så att befintlig styrka i Mali kan åka hem till Sverige.

Oroligt säkerhetsläge

Malistyrkan är baserad i huvudstaden Bamako och i Timbuktu. Den består av underrättelseförband och officerare som tjänstgör i olika staber. Insatsen görs på uppdrag av FN och syftar till att stödja ett fredsavtal som slutits mellan landets regering och olika rebellgrupper. 

– I delar av norra Mali är säkerhetsläget dåligt. Dels finns rena terroristgrupper som vill förhindra att fredsavtalet implementeras, medan flera andra parter skrivit på, säger överstelöjtnant Magnus Frykvall.

Den första Malistyrkan åkte ner år 2014. Hittills har inga svenskar skadats allvarligt, men så sent som i februari skadades ett fordon av en exploderande vägbomb.

ANNONS

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.