Hovrätt friar män från mordförsök

De två männen dömdes i våras för mordförsök och kidnappning. Nu har hovrätten friat dem.

Två män från Bromma dömdes i våras för mordförsök och kidnappning i tingsrätten. Nu har hovrätten friat de båda männen.

Det var i vintras som de två männen enligt tingrättens dom hade kindnappat en tredje man. De skulle ha tvingat ner honom i bagageutrymmet på en bil, kört ut honom i skogen och där skjutit honom i huvudet med en pistol. När den bortförde mannen inte avled fortsatte gärningsmännen enligt tingsrättsdomen att slå honom i huvudet med en spade. Mannen lyckades dock övetala de två männen att åka i väg med honom och släppa av honom vid ett sjukhus.

I polisens förundersökning hittade de dna från den kidnappade mannen på en spade i en av de tilltalades källare. Läkare på Karolinska bekräftade att det rörde sig om pistolskador i skallen och ryggen och dna från offret hittades också i bagageutrymmet – men även om hovrätten anser att de uppgifterna är besvärande för de i tingsrätten dömda männen så räcker inte bevisen.

Dessutom menar hovrätten att tingsrätten litat för mycket på vad offret berättat för sin familj, uppgifter som familjen väntade flera veckor med att berätta för polisen. Enligt hovrätten har offrets släktingars berättelse därför lågt bevisvärde.

I tingsrätten dömdes även de båda männen för att försökt ha hotat sitt offers familj till tystnad. Även den domen rivs nu upp av hovrätten.

Enligt hovrätten har offrets släktingars berättelse lågt bevisvärde.