Min lokala hjälte

Hovrätten ändrar dom om stuginbrott

Mannen, som är hemlös, ska inte utvisas ur Sverige, enligt hovrätten.
Mannen, som är hemlös, ska inte utvisas ur Sverige, enligt hovrätten.
Inbrottstjuven skulle först utvisas till Polen – men nu ändrar hovrätten tingsrättens dom.

Det var den 29 juni som en man hemmahörande i Polen bröt sig in i en Solnabos kolonistuga. När polisen kom dit upptäckte de mannen i stugan.

Mannen har i förhör uppgett att han tagit sig in där för att sova, men mindes inte hur eller vad han faktiskt gjort i stugan.

När polisen visiterade mannen hittade man ett par Ray-Ban-glasögon som visade sig tillhöra stugägaren. I övrigt rådde oordning i stugan efter att någon rotat runt där. Såväl en fönsterruta som rutan i ytterdörren var sönderslagen.

Tingsrätten dömde därför i juli mannen till 2 månaders fängelse för stöld. Mannen dömdes även till utvisning ur Sverige.

Efter överklagan har Svea hovrätt nu ändrat tingsrättens dom och menar att mannen inte längre ska utvisas, då brottet inte kan ses som ”ett verkligt och tillräckligt allvarligt hot som påverkar ett av samhällets grundläggande intressen”.

Inte heller kan man väga in de tidigare brott – misshandel, våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman – som mannen begått, då han redan avtjänat en månad i fängelse för dessa.