ANNONS

Hovrätten kan ha gjort fel när Saga Berlin dömdes

Saga Berlin åtalas för grov skadegörelse efter att Hägerstensbadet spraymålades 2016.
Saga Berlin och graffitimålningen på Hägerstensbadet.
Konstnären Saga Berlin dömdes i hovrätten för grov skadegörelse efter att ha medverkat när en bassäng på Hägerstensbadet målades med graffiti. Men målet avgjordes utan huvudförhandling – och nu prövar Högsta domstolen om det var rätt.
ANNONS

I maj förra året dömdes konstnären Saga Berlin för grov skadegörelse i Svea hovrätt för att ha filmat och fotograferat när en bassäng på Hägerstensbadet målades med graffiti 2016. Hon dömdes att betala 280 000 kronor i skadestånd till Stockholms stad.

Hovrätten kan avgöra överklagade ärenden utan en ny huvudförhandling, något som gjordes förra året, trots att Saga Berlin bett om en ny huvudförhandling.

Saga Berlin önskade huvudförhandling

I juni överklagade konstnären till Högsta domstolen. Saga Berlin har hela tiden hävdat att graffitin var ett konstprojekt och att hon hade planerat att sanera bassängen efteråt. Överklagandet handlade både om skuldfrågan och om att hovrätten avgjort målet utan huvudförhandling.

Nu har Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd för den senare frågan.

– Saga Berlin har påpekat att hovrätten gjort fel som inte beaktat hennes önskemål om huvudförhandling. Högsta domstolen har beslutat att pröva den frågan, säger justitiesekreterare Fredrik Blommé.

Beskedet väntas någon gång under våren.

Hovrätten kan behöva ta om målet

Först efter det avgörandet kommer Högsta domstolen ta ställning till om prövningstillstånd gällande straffet för grov skadegörelse.

– Det man kommer fram till är om hovrätten gjort rätt eller fel. Det kan bli så att hovrätten måste ta om målet eller att Högsta domstolen får avgöra frågan, säger Fredrik Blommé.

ANNONS
ANNONS