ANNONS

Hovrätten slår fast dom om knivmord

Den dömde mannen fångades på bild på pendeltågsstationen strax före mordet.
Den dömde mannen fångades på bild på pendeltågsstationen strax före mordet.
Trots överklagan står domen fast.
Trots överklagan står domen fast.
Hovrätten slår fast domen för den man i 30-årsåldern som dömts till arton års fängelse i tingsrätten, för att ha mördat sin före detta flickvän.
ANNONS

I november dömdes en man i 30-årsåldern från Upplands-Väsby för att ha mördat sin före detta flickvän i Kallhäll. Mordet skedde i maj förra året och präglades av vad hovrätten kallar ”besinningslöst våld”, ”brutalt knivvåld” och ”grymt”.

En tvistefråga i som tingsrätten fick ta ställning till var huruvida mannen under tiden för mordet led av en allvarlig psykisk störning. Han hade under lång tid varit inskriven för psykiatrisk vård och var på permission när han begick mordet.

Men enligt den rättspsykiatriska undersökningen som genomfördes i tingsrätten fanns inga förmildrande omständigheter – tvärtom lyftes mordets ovanliga råhet fram som en förvärrande omständighet. Trots det ville tingsrätten inte döma ut livstids fängelsestraff, utan dömde mannen till arton års fängelse.

Morddömd yrkade på rättspsykiatrisk vård

Domen överklagades snart därpå till hovrätten av såväl mannen själv som av åklagaren och målsägande. Den dömde mannen ville få rättspsykiatrisk vård istället för fängelsestraff, medan åklagaren och målsägande ville höja fängelsestraffet till livstid.

Hovrätten gick till slut på tingsrättens linje – men angav mannens personlighetsstörning som en förmildrande omständighet. Fängelsestraffet på arton år står alltså fast. Den enda förändringen i domen var en liten höjning av det skadestånd mannen blir tvungen att betala till den mördade kvinnans anhöriga.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.