ANNONS

Hovrätten slår fast dom för skolmordet

Skolmord Enskede gård
Mahmoud Alizade knivhöggs till döds på Enskede gårds gymnasium.
Tingsrätten dömde den 17-åringe eleven till rättspsykiatrisk vård för mordet på Mahmoud Alizade på Enskede gårds gymnasium.
17-åringen yrkade på att han skulle frikännas, men hovrätten fastställer domen.
ANNONS

Den 6 juli dömdes 17-åringen för mordet på Mahmoud Alizade på Enskede gårds gymnasium till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

17-åringen överklagade domen och yrkade på att han skulle frikännas för mord och vållande till kroppsskada. Han yrkade också på att han under alla förhållanden skulle dömas till en annan påföljd än rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivnipgrövning.

På måndagen meddelade dock Svea hovrätt att man fastställer domen. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i skuldfrågan och delar bilden av att 17-åringen inte befann sig i någon form av nödvärnssituation. Hovrätten anser inte heller att det finns någon anledning att ifrågasätta det rättspsykiatriska utlåtandet.

Ingen konflikt bakom mordet

Det var på luciadagen, den 13 december 2017,  som Mahmoud Alizade högs ihjäl på Enskede gårds gymnasium. 17-årinen var också elev på skolan.

17-åringen har tidigare varit inblandad i flera incidenter och bråk på skolan och han har periodvis varit hemma från skolan för att ”lugna ner situationen”.

ANNONS

Det finns ingenting i utredningen som visar på att 17-åringen varit irriterad på Mahmoud eller att de har haft en konflikt. Han har själv uppgett att han inte visste vem Mahmoud Alizade var.

17-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han begick mordet under en allvarlig psykisk störning, vilken han fortfarande lider av.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.