Hovrätten skärper fentanylbroderns fängelsestraff

De två bröderna sålde fentanyl på nätet.
De två bröderna sålde fentanyl på nätet.
Svea hovrätt fastställer domen och mot de två män som tidigare dömts i tingsrätten för att ha sålt drogen fentanyl via nätet och orsakat åtta personers död. Hovrätten skärper också den ena broderns fängelsetraff till sex år.

De två männen dömdes i maj 2018 för grovt vållande till annans död genom att ha sålt drogen fentanyl på nätet som lett till att åtta personer dött av förgiftning.

Bröderna, 36 och 24 år gamla, skötte sin verksamhet från en lägenhet i Östberga. En av personerna som dog var en kvinna i 30-årsåldern från Enskede.

Skärper straffet

Tingsrätten dömde männen till fem år och sex månader respektive fyra års fängelse. Bröderna överklagade domen till hovrätten.

I dag meddelade Svea hovrätt att tingsrättens dom fastställs samt att den äldsta broderns fängelsestraff skärps till sex år. Den yngre brodern frias från två åtalspunkter, dels för vådslöshet med narkotika samt brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor, men straffet på fyra år kvarstår.

Varianter av preparatet

Tillsammans tillverkade och sålde bröderna drogen via nätet under hösten 2016. Då var de specifika fentanylanalogerna – alltså varianterna av preparatet – inte klassade som hälsofarlig vara eller narkotika, och bröderna har hela tiden nekat till brott.

Åklagaren Tomas Malmenby har tidigare sagt att de troligtvis köpt preparatet i pulver eller pillerform från Kina och sedan berett dem och sålt vidare i Sverige, bland annat i nässpraysflaskor.

Fakta

Fentanyl

  • Fentanyl är ett nakotikaklassat läkemedel och tillhör gruppen starkt smärtstillande läkemedel som kallas opioider.
  • Inom sjukvården finns fentanyl som plåster, nässpray och i form av tabletter.
  • Parallellt har substansen använts som missbrukardrog sedan 70-talet.
  • Under de senaste åren har flera nätdrogsvarianter av fentanyl poppat upp på den illegala marknaden. Något som lett till många dödsfall på grund av substansens styrka och svårighet att dosera.
  • Enligt statistik från Rättsmedicinalverket har dödsfallen ökat och under 2017 dog närmare 100 personer av olika varianter av fentanylpreparat, så kallade fentanylanaloger.
Källa: 1177 Vårdguiden, FASS, Rättsmedicinalverket