ANNONS

Hovrätten ändrar domen om ”bättre familj”

Svea hovrätt.
Hovrätten var eniga i beslutet att döma mannen till fängelse.
En man som i februari i år åtalades för att ha misshandlat sin fru friades av Solna tingsrätt då han ansågs komma från en "bättre familj" än kvinnan.
Nu ändrar Hovrätten domen och ger honom fängelse i tre månader.
ANNONS

I tingsrättens dom stod bland annat att kvinnan inte gick att lita på och att man inte kunde utesluta att kvinnan själv orsakat skadorna hon fått för att ”sätta dit” sin man.

Två av nämndemännen i tingsrätten ansåg att mannen skulle frias och två nämndemän ansåg att mannen skulle dömas. Vid lika utslag döms alltid till den åtalades fördel enligt lagen och mannen gick därmed fri.

De nämndemän som ville fria honom var Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson.

Ebtisam Aldebe var då lokalpolitiker för Centerpartiet i Solna och satt som ledamot i socialnämnden i Solna.

Hasan Fransson var även han Centerpartist, men i Sundbyberg. I efterspelet uteslöts de bägge från Centerpartiet och stängdes av som nämndemän.

ANNONS

Hovrätten ändrar nu domen från Solna tingsrätt.

De ger mannen tre månaders fängelse för misshandel av sin dåvarande sambo. Han ska också betala skadestånd till kvinnan för kränkning samt sveda och värk.

Som skäl för det ändrade domslutet skriver hovrätten att kvinnans berättelse framstår som trovärdig och att den får stöd av annan åberopad bevisning, så som vissa journalanteckningar och fotografier av skador. Mannens egna uppgifter och vittnesmål som lämnats av släktingar till honom bedöms ha begränsat bevisvärde.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.